Spetalen slakter Ernas planer

Foto: Lars Brock Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

- Hvorfor skal den norske stat eie aksjer i Formel 1-sirkuset? Et svindelselskap som eier noe som er langt utenfor norsk kultur.

Investor og milliardær Øystein Stray Spetalen er oppgitt over de blågrønnes iver etter å redusere statens eierandeler i norske nøkkelbedrifter.

Han mener at staten ikke må selge seg ned i større selskaper som Statoil, Yara og Telenor, eller selge seg helt ut av et selskap som Kongsberg.

- De er alle nøkkelbedrifter i næringer som er viktige for Norge. Hva er poenget med å selge seg ned? Staten mangler ikke kapital, men staten mangler derimot eierskap i bedrifter med god avkastning, sier Spetalen til Nettavisen NA24.

Norge er et lite land med lite privat eierkapital som kan trygge det nasjonale eierskapet. Derfor er det viktig at staten spiller den rollen, mener han.

- Å ha langsiktig nasjonalt eierskap i disse nøkkelbedriftene, er meget viktig, sier investoren.

Høyre kan miste pengestøtten

I «Det Store Intervjuet» med Nettavisen sist uke, så var ikke Spetalen nådig med det han kalte «80 -tallsliberalistene» i Høyre.

- De «80-tallsliberalistiske» ideene til Civita, fungerer ikke. Vi lever i et globalt samfunn hvor alle land er proteksjonistiske på en eller annen måte. Kina, USA og EU, som prøver å forsvare blant annet tungindustrien i Europa. Da må vi også tenke proteksjonistisk selv her i Norge, hvis vi skal overleve.

- Finner noen i Høyre på at de vil selge staten ut av næringslivet, så mister de i hvert fall all pengestøtte fra meg. Slikt nedsalg vil være skadelig for Norge.

I «Det Store Intervjuet» gikk Spetalen også i strupen på Jens Stoltenberg og det han kaller «Stoltenbergs «skjulte» 45 millioners formue. Intervjuet er delt av over 34.000 på Facebook allerede.

LES HELE SAKEN HER:

Spetalen mener at det er mye viktigere for Erna & co å se på hva Oljefondet eier, og hvordan de pengene brukes. Han mener den nye regjeringen må evaluere oljefondets investeringsstrategi.

- Hvordan kan vi eie, lære, få avkastning og tilføre Norge mest, gjennom investeringene som blir gjort? spør Spetalen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

- Et svindelselskap

Det er via Oljefondet at staten eier aksjer for milliarder av kroner i Formel 1-sirkuset.

- Det at staten gjennom oljefondet eier aksjer for milliarder i Formel 1-sirkuset og skal selge arvesølvet som EWOS var i Cermaq, er trist. Hvorfor skal den norske stat eie aksjer i Formel-1? Et svindelselskap som eier noe som er langt utenfor norsk kultur og kunnskap, sier Spetalen, som bare rister på hodet.

Forskningsmiljøer svekkes

At vi har nøkkelbedrifter i viktige næringer under norsk kontroll, er ikke bare viktig for mindre bedrifter innen de ulike næringene, men det gir også ringvirkninger inn mot forskning, innovasjon, leder og styrekompetanse, mener Spetalen.

Han sier at nøkkelbedriftene også er avgjørende for å få fram konkurrerende bedrifter innen samme bransje.

- Bare se på farmasiindustrien. Da Nycomed ble solgt til Amersham på slutten av 1990-tallet, forsvant innovasjonen innen farmasi. I etterkant har forskningen innen private norske farmasiselskaper blitt kraftig redusert og det har dessverre vært få norske selskaper som kan vise til suksess, sier Spetalen.

Et av de få unntakene er Algeta, som har hatt bra suksess på børsen de siste årene og prises nå til over 10 milliarder kroner. Selskapet utvikler kreftmedisin, blant annet legemiddelet Xofigo, som skal hjelpe pasienter med langt fremskreden prostatakreft.

- Det er et helt klart et aber i Norge, for forskningsmiljøer innen nøkkelbransjer, når bedrifter forsvinner ut av landet. Det at beslutningsprosessene forsvinner fra det lokale produksjonsstedet medfører kompetanseoverføring til det nye hovedkontoret utenfor Norge, sier Spetalen.

LES MER OM SPETALEN HER:

DETTE VIL DE BLÅGRØNNE SELGE:

  • Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre vil alle selge seg ned i Statoil fra 67 prosent til 51 prosent.
  • I Telenor ønsker Høyre og Venstre å selge seg ned fra 54 prosent til 51 prosent, mens Frp ønsker seg ned i 34 prosent.
  • I Yara gjelder det samme, Høyre og Venstre vil selge seg ned i 51 prosent, mens Frp vil ned i 34 prosent.
  • I Kongsberg Gruppen, Cermaq og Entra vil alle de tre partiene selge seg helt ut.
  • I DnB og Norsk Hydro vil de beholde statens eierandel på rundt 34 prosent.
  • Kristelig Folkeparti ønsker å beholde alle de statlige eierandelene på dagens nivå.

(Kilde: Finansavisen)

Ifølge Finansavisen vil salgsplanene innbringe nærmere 100 milliarder kroner.

Oljefondet har i dag en verdi på i overkant av 4.500 milliarder kroner. 60 prosent av porteføljen skal være i aksjer, mens 35 til 40 prosent skal være plassert i rentepapirer og fem prosent skal ligge i eiendom.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.