NA24.no

Spielberg dropper Lillehammer

Sist oppdatert:
Steven Spielbergs nye og kontroversielle film «München» inneholder ingenting om feilgrepet Mossad gjorde da de likviderte en marrokansk kelner på Lillehammer i 1973.

(SIDE2:) Steven Spielbergs film «Munich» handler om auksjonene Mossad gjennomførte etter at 11 OL-deltakere ble drept av palestinske terrorister under Ol i München i 1972.

Sentralt i denne aksjonen sto drapet på den marrokanske Ahmed Bouchiki på Lillehammer i 1973, men denne mislykkede aksjonen er ikke omtalt i filmen, skriver Dagens Næringsliv torsdag.

Reaksjoner før premieren
«Munich» som ikke har premiere før imorgen, 23. desember i USA, har allerede fått reaksjoner fra mange hold. Kritikere roser den som en modig og vågal, mens American Film Institute har den på listen over årets beste filmer, mens enkelte israelsker grupperinger raser.

Spielberg antyder i filmen at aksjonene fra Mossad etter OL forsterket hatet mellom arabere og israelere - og hatet mot USA. Filmen tar opp at Mossad på sin vei drepte uskyldige mennesker.

- Pretensiøs
Spielbergs vinkel baserer seg på George Jonas' bok «Munich» som israelske myndigheter har avvist. Den israelske generalkonsulen i Los Angeles, Ehud Danoch, har allerede kalt filmen for «overfladisk og pretensiøs». Mye av kritikken dreier seg om at temaet er for enkelt fremstilt.

Den amerikansk-jødiske forfatteren Jack Engelhard som skrev «Uanstendig forslag» har utbasunert:

- Spielberg er ikke lenger en venn av jødene overfor Reuters. Ilske amerikanske debattanter, som ikke har sett filmen, mener Spielberg velger side med terroristene og lurer på om han også ville «forsvart Al Quaida».

Forsvarer Spielberg
En enke etter en av de drepte idrettsutøverne, Ilana Romano, sier til The Guardian at hun synes filmen verken henger ut de myrdede atletene eller bildet av Israel.

- Hadde Spielberg ville skadet Israel, hadde han tatt med Lillehammer-drapet, sier hun til avisen Ha'aretz, ifølge DN.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere