Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Spikeren i kisten for nye rentehopp

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Nå sitter rente-Olsen på henda.

Den norske inflasjonen er klart svakere enn markedet ventet. Det indikerer at farten i norsk økonomi er i ferd med å bremse opp.

Konsumprisindeksen, som viser inflasjonen i Norge, falt med 0,6 prosent fra juli til august 2011. Det var lavere priser på matvarer og flyreiser som bidro mest til nedgangen. KPI steg med 1,3 prosent fra august 2010 til august 2011, mens den såkalte kjerneinflasjonen KPI-JAE, som er konsumprisen ekskludert energi, steg 0,8 prosent i samme periode.

Ifølge Reuters og Bloomberg var det ventet at kjerneinflasjonen ville havne på 1,2 prosent i august.

Hever ikke renten
I en gjennomgang til kundene sine, skriver DnB at prisveksten har variert en del de siste månedene. Likevel har den i gjennomsnitt vært litt lavere enn Norges Bank anslo i juni. Dagens tall kom altså ut klart lavere enn ventet. Det betyr at inflasjonen og trykket i norsk økonomi har vært mye mindre enn ekspertene hadde ventet. Dermed kommer nok sentralbanksjef Øystein Olsen til å tenke seg nøye om, før han trykker på renteknappen.

Rente-Olsen hadde i utgangspunktet planlagt en renteheving på 0,25 prosent i høst. Nå kan denne bli utsatt.

- Dermed har vi fått enda en spiker i kista for Norges Banks rentebane fra juni. Styrkingen av kronen den siste tiden bidrar til at utsiktene til oppgang i inflasjonen er redusert, skriver DnB til sine kunder.

Markedet reagerte lite på de overraskende inflasjonstallene, men svekket kronen svakt mens rentene falt.

- Fremover tror vi Norges Bank vil i alle fall holde renten uendret i en lang periode, og muligens kutte den hvis kronen fortsetter å være sterk.

3226029

Prisnedgang på matvarer og flyreiser
Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer gikk ned 1,7 prosent fra juli til august 2011. Samtlige matvaregrupper bortsett fra frukt viste en prisnedgang mot måneden før. Det var prisene på fisk og friske grønnsaker som falt mest. Prisnedgangen på fisk skyldtes økt tilbudsaktivitet på frosne fiskeprodukter som torsk, sei og skalldyr, mens nedgangen i prisen på friske grønnsaker kan tilskrives sesongmessig variasjon. Det ble også registrert prisfall på kaffe, brus og juice.

Nedgangen i KPI var også preget av at prisene på flyreiser falt med 17,8 prosent. Til tross for den kraftige månedsendringen er nivået bare noe lavere enn august i fjor.

Priser på klær falt med 1,8 prosent. Den sesongmessige salgsaktiviteten på klær har fortsatt også i august måned, men den dempes av at flere nye varer kommer inn i butikkene. Det var også registrert prisnedgang på møbler som følge av tilbudsaktivitet i august.

I motsatt retning trakk beregnet husleie for selveiere, sammen med en prisoppgang på hotelltjenester. I august økte også foreldrebetalingene i SFO og barnehager.

3226032

Krone opp - rentenei
Torsdag holdt Olsen Schweigaard-forelesningen på Universitetet i Oslo.

Her hentydet han til at et rentekutt kan være på trappene, grunnet den sterke kronekursen:

«Tidligere denne uken bestemte sentralbanken i Sveits seg for å offentliggjøre et gulv for kursen på sveitsiske franc mot euro. Bakgrunnen var at sveitsiske franc hadde styrket seg vesentlig. Rentene og inflasjonen i Sveits er nær null, og veksten er lav. Den sveitsiske sentralbanken mener at en ytterligere styrking kunne ført til nedgangstid med deflasjon. Den innførte derfor tiltak for å hindre en slik utvikling. Norske kroner styrket seg kraftig i etterkant. En for sterk krone kan over tid gi for lav inflasjon og for svak vekst. Det vil i så fall bli møtt med tiltak i pengepolitikken. I Norge er det styringsrenten som er det aktuelle virkemiddelet.»

Les mer: Slår full alarm for norske kroner

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!