NA24.no

Spill dum - slipp drittjobbene

Sist oppdatert:
Det kan lønne seg å late som man er inkompetent.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Det er en kunst å strategisk spille dum eller bevisst ikke lære seg ting, både i privatlivet og på arbeidsplassen. På jobben kan det faktisk være nøkkelen til fremgang, skriver The Wall Street Journal.

NA24 - din næringslivsavis

Når du sier du ikke kan, eller i det minste later som du ikke kan, unngår du å bli sittende med arbeidsopgavene ingen vil ha, de kjedelige drittjobbene som bare forkludrer arbeidsdagen og får deg til å miste fokus.

Personalsjefen Steven Crawley kaller denne skuespilleraktige uvitenheten livsnødvendig.

- Jeg har utviklet et veldig selektvit minne når det gjelder oppgaver som er mindre betydingsfulle, sier han til avisen, og råder andre til å gjøre det samme.

«Hvordan gjør man dette?»
Når han får et oppdrag han ikke vil ha stiller han med én gang teite spørsmål for å få sjefen til å skjønne at han ikke er den rette mannen for denne oppgaven.

Spørsmål som ”Hvordan gjør man dette?” eller «Påminn meg gjerne hvorfor vi prater om dette» skal være sikre vinnere for å unngå å bli sittende med møkkajobber.

- Dette handler ikke om en ha en strategi som mislykket, men å bevisst mislykkes for å oppnå suksess, sier han, og legger til følgende eksempler:

Ikke fiks printeren
Den medarbeideren som kan knepet å fikse printeren eller kaffemaskinen når den svikter, blir også den som må legge ned arbeidstid på dette. Om man i stedet stirrer ut i luften med et spørrende blikk, slipper du sannsynligvis å måtte fikse apparatet.

Eller om du rister på hodet og sier du bare ikke forstår hvordan man putter inn tallene i Excel-arket, så vil sjefen sikkert la noen andre gjøre det, og du kan fokusere på den jobben du egentlig skal gjøre.

Om det funker å fortelle kona at man rett og slett ikke forstår hvordan vaskemaskinen virker, vites ikke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere