*Nettavisen* Økonomi.

Spillselskap går til sak mot staten

VIL TILBY PENGESPILL: Ottar Dalset synes ikke noe om monopolsituasjonen til Norsk Tipping. Foto: Tommy H.S. Brakstad

- Beskyttelse mot spillavhengighet er på mange måter bare et skalkeskjul.

20.04.16 06:02

Ottar Dalset og Norsk Lotteri går til sak mot staten. Selskapet har fått avslag på sin konsesjonssøknad om å tilby spill i Norge på lik linje med Norsk Tipping.

– Vi mener avslaget ikke er rettsgyldig. Staten har ikke rett til å nekte oss adgang til markedet, sier daglig leder og styreformann Ottar Dalset til Nettavisen.

– Ingen hjemmel for konsesjon

Kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland mener at loven er klar på området.

– I dag har vi en enerettsmodell for pengespill i Norge. Ifølge pengespill-loven fins det ingen hjemmel for å gi konsesjon til andre om å drive de samme spillene som Norsk Tipping driver, sier hun til Nettavisen.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på E-post, eller ring 02060.

– Det er ikke rettslig tvil om at enerettsmodellen kan opprettholdes, og vi ser det derfor som usannsynlig at andre kan nå fram med et søksmål, fortsetter hun.

– Skalkeskjul

Det er altså Dalset uenig i.

– Vi vil kreve vår rett basert på eksisterende lovverk. Slik vi forstår det innebærer dette avslaget en restriksjon på fri etableringsrett og fri tjenesteytelse innenfor EØS området, sier han.

EØS-reglene hindrer den norske stat i ha spillmonopol, men det åpnes for unntak av hensyn til folks helse og at man ikke har som formål å forfølge profitt.

– Det er helt klart et profitthensyn staten forfølger. Beskyttelse mot spillavhengighet er på mange måter bare et skalkeskjul. Norsk Tipping er ikke et egnet virkemiddel for å hindre spillavhengighet, mener han.

Feilslått

Dalset legger altså ikke skjul på han ønsker å utfordre spillmonopolet. Han mener også statens spillpolitikk er feilslått og at det er utenlandske spillselskaper som har fått dominere utviklingen.

– Staten har, gjennom Norsk Tipping, hatt mulighet til å utøve press overfor dette, men det de har gjort er bare å kjøre på og tatt opp konkurransen og tilbudt tilsvarende spill, mener Dalset.

– Jeg har i utgangspunktet tenkt at Norsk Tipping er en samfunnsvennlig aktør. Dersom noe er farlig, så reklamerer de ikke for det. Men utgangspunktet her er at Norsk Tipping på mange måter legitimerer, allmenngjør og ufarliggjør eksempelvis kasino på nett, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag