*Nettavisen* Økonomi.

Spinnville klimaforskere

Klima er det eneste forskningsfeltet hvor det er galskap og umoral å tvile.

30.01.08 17:26

(NA24-KOMMENTAR): Jeg har ingen spesiell kompetanse på klima. Jeg kan heller ikke si noe spesielt vektig om fordeler og ulemper ved genmodifisert mat eller helseutfordringene ved nanoteknologi, og strengt tatt er jeg bare blitt fortalt at jordkloden snurrer rundt solen. Jeg har ikke verifisert det selv.

På mange områder må vi legge til grunn det som er vitenskaplig konsensus. Når det gjelder klima vil det si at CO2-utslipp til atmosæren fører til global oppvarming og at dette i betydelig grad er menneskeskapt.

Min ryggmarksrefleks sier samtidig at jeg tror usikkerheten i de komplekse klimamodellene er en del større enn mange klimaforskerne vil ha det til.

Men usikkerhet kan jo også bety at det blir verre enn man tror, så jeg mener uansett at man skal gjennomføre klimatiltak for å være føre var, forutsatt at disse gjøres på et fornuftig og relativt kostnadseffektivt vis og omfatter store deler av verden.

Samtidig må det være ekstremt viktig at forskningen videreføres for å gi oss bedre og bedre beslutningsgrunnlag – for på samme måte som de potensielle skadevirkningene er enorme, er også kostnadene ved radikale kutt i CO2-utslippene store, ikke bare i form av penger, men i form av nedprioritert innsats på andre områder, fattigdom, sult, smittsomme sykdommer, drikkevann – tiltak som kunne reddet millioner av menneskeliv de kommende årene. Velger vi klimakampen, velger vi bort noe annet.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Spinnville og gale
Siden svarene er så viktige, er det forstemmende å se hvilken linje mange klimaforskere og politikere har lagt seg på i debatten, senest i en artikkel i Nettavisen.

Her vises det til at den russiske forskeren Khabibullo Abdusamatov stiller spørsmål ved om vi egentlig står foran videre oppvarming. Han begrunner dette med variasjoner i solstrålingen. Dette får til en viss grad støtte av Pål Brekke ved Norsk Romsenter, som mener det er viktig med videre forskning.

Det mener tydeligvis ikke Pål Prestrud, som er direktør ved CICERO Senter for klimaforskning.

- De er spinnville og gale. Kommer med ville påstander i øst og vest, uten faglig grunnlag. De har ingen tiltro i forskermiljøer. Det kan jeg iallfall si på generell basis, sier Prestrud om sine forskerkolleger, før han legger til at han ikke vet hvem Abdusumatov er.

Vel, selv en skarve journalist kan med et raskt nettsøk finne ut at den gale russeren er fysiker og forsker på solstråling, blant annet som leder for et prosjekt kalt Astrometria, som er tilknyttet den russiske delen av Den internasjonale romstasjonen.

Pål Prestrud kan til gjengjeld sies å ha et visst faglig grunnlag for å dele ut galskapsdiagnoser til sine kolleger. Han er biolog, med rabies hos polarrev som spesialitet.

Vil avslutte debatten
Både Prestrud og andre i det etablerte klimaforskningsmiljøet i Norge har gjentatte ganger gått til angrep på magasinet Forskning.no for å slippe til forskere som stiller spørsmål ved klimakonsensus.

Også politikere har lagt seg på den samme linjen, for eksempel Gro Harlem Brundtland: - Det er uansvarlig og umoralsk å stille spørsmål ved klima-funnene, sa hun i fjor.

Umoralsk å stille spørsmål? Og her har man i sin naivitet innbilt seg at det nærmest er forskningens vesen å stile spørsmål ved og etterprøve etablerte sannheter. Så feil kan man altså ta. Men også vitenskapsfolk kan ta feil. Også når majoriteten er kompakt enig med seg selv, for eksempel om at jorden er universets sentrum. Eller at den er flat. Det var mange som mente det var umoralsk å stille spørsmål den gangen også.

Når man vekselvis latterliggjør og demoniserer forskerkolleger som stiller spørsmål, minner det ikke mye om en åpen, akademisk søken etter svar. Det vitner heller ikke om stor tiltro til egne konklusjoner.

Og det bidrar slett ikke til at vi føler oss tryggere, vi som tross alt må stole på konsensus i en så viktig sak som dette.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Kritisk uke for børsene
USA-hat som drivkraft
Kaostrader ga rentekutt?
Hvor går renten?
Kloke ord om børsen

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag