*Nettavisen* Økonomi.

Spiser opp Fjord

Foto: Erlend Aas (Scanpix)

John Fredriksens Pan Fish har tatt et nytt jafs av Fjord Seafood, og er nå klare til å by på alle aksjene i selskapet.

10.04.06 11:25

Arbeidet med å skape verdens ledende oppdrettsselskap fosser videre. Før børsen åpnet mandag meldte Pan Fish at de har kjøpt 17,7 prosent av antall utestående aksjer i Fjord Seafood. Dermed vil Pan Fish etter gjennomføringen av dette kjøpet ha en eierandel på til sammen 57,7 prosent av aksjene i Fjord Seafood.

Aksjene ble kjøpt til 8,38 kroner per aksje.

- En industrileder
- Dette blir en industrileder, og selskapet blir verdens største totalintegreterte største havbruksselskap. Vi blir størst på oppdrett pluss kveite og torsk. Og i tillegg vil selskapet bli ett av verdens største på videreforedling av laks, forteller konsernsjef Atle Eide i Pan Fish til NA24.

- Hvordan vil prosessen gå videre?

- Jobben med å integrere selskapene vil nå gå videre når de nødvendige rammebetingelsene er på plass. For Norge sin del er det en fortløpende dialog med politikere. Men vi avventer nå de norske myndighetenes godkjenning, og også fra andre berørte land, forteller Eide til NA24.

Vil sluke hele Fjord
Pan Fish eget banksyndikat er orientert om transaksjonen. Styret i Pan Fish planlegger å fremsette et pliktig tilbud til de øvrige aksjonærene i Fjord Seafood om overtagelse av de resterende aksjene i selskapet.

For å finansiere aksjekjøpet og det pliktige tilbudet i Fjord Seafood har Pan Fish gjennomført et rettet aksjesalg av 406,25 millioner aksjer til 6,40 kroner pr. aksje, til sammen 2.600 millioner kroner, rettet mot norske og internasjonale institusjonelle investorer.

- Vil ta det beste fra alle tre
- Styret har i tillegg vedtatt å gjennomføre en reparasjonsemisjon på 162,5 millioner kroner rettet mot Pan Fish eksisterende aksjonærer pr. børsslutt fredag 7. april 2006 og som ikke har kjøpt aksjer i det rettede aksjesalget. Aksjekjøpet og det rettede aksjesalget (emisjonen) er gjennomført av på vegne av Pan Fish av et syndikat bestående av Carnegie ASA, DnB Nor Markets og Pareto Securities, skriver selskapet i meldingen.

- Når arbeidet med videreutvikling og integrasjonen av de tre selskapene starter, vil det bli lagt stor vekt på å trekke på og utnytte den samlede ledelse, kompetanse og ressurser alle tre selskapene besitter, opplyser konsernsjef Atle Eide i Pan Fish i børsmeldingen fra selskapet.

Må vente på myndighetene
Integrasjonsprosessen vil først bli igangsatt når det er gitt godkjennelse fra konkurransemyndighetene og offentlige instanser i de berørte landene, og arbeidet vil bli gjennomført innenfor de rammene som følger av slik godkjennelse.

- Vi snakker ikke her om et tradsisjonelt oppkjøp, men en sammenslåing av tre unike havbruksselskap, med sine selvstendige styrker som skal ivaretas i det nye ledende konsernet. En slik prosess vil bli krevende, men gjennomført på en god, åpen måte og i tett gjensidig samarbeid, vil den bidra til å skape et varig sterkt fundament for et konsern som vil ha en ledende global markedsposisjon innen den hurtig voksende oppdrettsnæringen, fortsetter Eide.

Dette er saken

Det var i midten av mars sikret Pan Fish seg nesten 40 prosent av alle de utestående aksjene i Fjord Seafood etter at de kjøpte rundt 14,24 prosent av aksjene. John Fredriksen har tidligere også kontrollerte en stor post i Fjord Seafood, men solgte posten til Pan Fish. Tidligere i vinter slukte John Fredriksen Marine Harvest og solgte det videre til Pan Fish.

Myndighetene i både Norge og Europa har tidligere uttrykt at de ikke ønsker store enheter innen laksebransjen og har lagt strenge konsesjonsregler som skal hindre at store aktører blir for dominerende i markedet. I forbindelse med konsolideringsprosessen i "nye" Pan Fish sendte selskapet derfor inn konsesjonssøknad til Fiskeri- og Kystdepartementet den 20. mars.

Der søkte selskapet om tillatelse til å eie inntil 25 prosent av den norske konsesjonsbiomassen for oppdrett av laks og ørret, noe som er den absolutte maksimumsgrensen for et norsk selskap. Departementet har sagt at de vil være klare med et svar til Pan Fish i månedsskiftet april/mai.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag