NA24.no

Spiste for 106 milliarder

I de ti første månedene i fjor spiste vi mat og drikke for 106 milliarder kroner.

- Pris betyr mindre for våre kjøpsvalg, og vi spiser jo ikke lengre for å dekke sulten, sier professor Arne Nygaard på Handelshøyskolen BI til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Totalt er det en økning på 3,3 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, eller 3,4 milliarder kroner, heter det i en melding fra Statistisk sentralbyrå.

Oppskalering
Totalt omsatte detaljhandelsbedriftene i Norge for over 235 milliarder kroner de ti første månedene i fjor. Omsetningen økte med 11,9 milliarder, eller 5,3 prosent. Den månedlige detaljomsetningsindeksen har en vekst på 4,9 prosent i samme periode.

- Markedet har blitt mer oppskalert i tilbudet. Det har en klar sammenheng med økonomisk vekst, sier Nygaard til NA24.

Han sier at de tradisjonelle tilbyderne oppskalerer sine tilbud for å tilfredsstille de stadig mer kresne ganer i Norge.

- Vi ser også i større grad mot mer eksotiske produkter. Eldre konsepter som Rema 1000 virker som et konsept fra Øst-Europa for 30 år siden sammenlignet med ferskvarediskene hos for eksempel hos kjeden Meny, sier han.

Vekst
Tallene fra SSB omfatter butikkhandel med hovedvekt på nærings- og nytelsesmidler og nærings- og nytelsesmidler i spesialforretninger. Salget av vin og brennevin stod for 7,6 milliarder kroner av denne omsetningen.

Omsetningen til butikker som selger klær, sko, elektriske varer, møbler og byggevarer med mer, økte med 6,2 milliarder de ti første månedene i 2006 sammenlignet med samme periode i 2005. Dette tilsvarer en vekst på 6,8 prosent.

I september og oktober som er den femte terminen i fjor økte detaljomsetningen med tre milliarder kroner. Det er 6,5 prosent sammenlignet med samme periode året før. For butikker med næringen andre nye varer økte omsetningen med 9,1 prosent i denne perioden.

Størst vekst
Detaljhandelsbedriftene i Akershus og Rogaland økte omsetningen med henholdsvis 7,1 og 7,0 prosent fra januar-oktober 2005 til januar- oktober 2006. I 5. termin 2006 var det detaljhandelsbedriftene i Vest-Agder, Rogaland og Akershus som økte omsetningen mest. Veksten var henholdsvis 8,4, 8,3 og 8,2 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere