Splid om krisepakken

Foto: Scanpix (Scanpix)

Vil bruken av over 2 milliarder kroner til å bedrive folkeopplysning om seksuelt overførbare sykdommer få oss ut av krisen?

29.01.09 08:49

Demokratenes majoritet i Representantenes hus sørget for å få gjennom pakken som tar sikte på å skape mer enn fire millioner nye jobber de neste halvannet årene.

NA24 - din næringslivsavis

Pakken på 819 milliarder dollar, eller omtrent 5.500 milliarder kroner, inneholder skatteletter på over 2.000 milliarder kroner og omfattende tiltak for å pumpe inn penger som skal øke byggeaktiviteten.

Ingen republikanere for
President Barack Obama uttrykte takknemlighet for vedtaket i en kunngjøring som ble sendt ut i natt.

Imidlertid er det full splid i USA rundt innholdet i pakken. Ikke en eneste republikaner stemte for pakken, som nå sendes til Senatet for behandling. Det er riktignok ventet at den får flertall også der, ettersom demokratene har solide flertall i begge kamrene i Kongressen.

- Jeg er sikker på at demokratene bruker dette som en mulighet til å finansiere programmer og tiltak på en så bred front som de ikke har gjort før simpelthen ved å kalle det en måte å skape jobber, forteller den republikanske senatoren Jeff Sessions til Reuters.

Økonomer uenige
Han og andre republikanere strides med demokratene i hvorvidt bruken av 50 millioner dollar, eller over 300 millioner kroner, på å fremme kunst i USA vil være med på å stimulere amerikansk økonomi.

Som om det ikke var nok at politikerne strides om effekten av pakken, er også økonomene uenige. 146 økonomer, deriblant fem mottakere av Nobelprisen i økonomi, har gått god for kriseplanen og signert på et brev sendt til lederen for Representantenes Hus, Nancy Pelosi.

På den andre siden har 200 økonomer sagt seg enige i at "troen på at økt pengebruk vil redde USA i dag er håpets triumf over erfaringen".

Pakken ventes å bli vedtatt av senatet i midten av februar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag