*Nettavisen* Økonomi.

Sponheim vil drysse englepenger

Venstre-leder Lars Sponheim før landsmøtet i Bergen 13-15. april. Foto: Ole Berthelsen (Nettavisen)

Ved hjelp av såkalt «englekapital» vil Venstre sørge for at miljøgründere får pengene de trenger.

13.04.07 13:46

BERGEN (Nettavisen): Dette blir et hovedpunkt i talen når partileder Lars Sponheim åpner Venstres landsmøte i Bergen fredag.

TV 2 SUMO:Se talen direkte her fra klokken 14!

-Det er ikke mangel på penger til gode miljøprosjekter. Men nesten ingen tør å gå inn med kapital til prosjekter før de har blitt til bedrifter, sier Sponheim til Nettavisen.

- Gammeldags
Onsdag lanserte Ap-leder Jens Stoltenberg et forslag om et statlig fond på to milliarder kroner som skal erstatte det tidligere SND (Statens Nærings- og Distriktsutviklingsfond).

Det er et gammeldags forslag, mener Sponheim.

- Det Arbeiderpartiet snakker om, er penger til etablerte selskaper. Det er mye bedre å satse penger før prosjektene er blitt til bedrifter, mener Sponheim.

- De kunne heller brukt de to milliardene til å få flere bedrifter i gang, fortsetter han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Markedssvikt
Dersom Venstre kommer i regjering, vil han sørge for at gründerne får såkornsmidlene – eller «Angels’ capital» - de trenger. Skal det skje, må Staten på banen, mener Sponheim.

- Her må staten inn. Her er det en markedssvikt. Å stimulere til ny miljøteknologi, før det er blitt en bedrift ut av det, er en statlig oppgave, sier han.

Sydentur
Miljøpolitikk og skole er to hovedpunkter for landsmøtetalen. Torsdag foreslo Sponheim at nordmenn burde kutte ned på sydenturene for å få ned CO2-utslippene.

- Det trenger ikke være mer dramatisk enn å ta én lang sydenferie i stedet for to korte, sier han til Nettavisen.

Han innrømmer at utspillet ikke nødvendigvis er noen god valgkampsak.

- Men skal vi snakke om klimautfordringene, må vi kunne våge å snakke om måtene vi kan endre livene våre på. Jeg tror ingen oppfatter dette som noe dramatisk.

Stopp brusen
Torsdag vedtok landsstyremøtet en uttalelse om kulturminnevern. I løpet av helgen skal landsmøte behandle til sammen 54 forslag til uttalelser. Titlene på forslagene spenner fra ”Stopp brusen” til ”Stopp meningsløse flyplasskontroller”.

Til gjengjeld slipper landsmøte å velge nye ledere. Etter en svært turbulent uke med verbale svingslag, er Sponheim glad for det.

- Jeg har ingen klare planer om å bli Venstre-leder. Jeg er Venstre-leder, understreker Sponheim.

Sparringspartneren Olaf Thommessen ser også fram til et landsmøte uten lederstrid.

- Jeg er møkk lei spørsmålet. Nå vil jeg forholde meg til at jeg er nestleder, og til bystyrevalget, sier han til Nettavisen.

Grande
Torsdag hintet Lars Sponheim om at han gjerne kan tenke seg enda en periode som Venstre-leder, til tross for at han allerede har 11 år på baken som partileder.

- Jeg har sagt at jeg ikke vil utelukke det, hvis partiet ønsker det og valgkomiteen ber meg om det, at jeg kan sitte en periode utover det og dermed være leder gjennom stortingsvalget i 2009, sa han til TV 2 Nyhetene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.