*Nettavisen* Økonomi.

Sponheim vil ha Kristina-lov

Kristina-saken kan komme til å utløse nye rettigheter for alvorlig syke pasienter.

19.02.06 18:58

For nå vil Venstre ha en lov om uavhengig faglig vurdering - i tilfeller der det er tvil rundt avslutning av livsnødvendig behandling.

- Vi er først og fremst opptatt av at de pårørende skal føle seg veldig sikre på at når en beslutning blir tatt, så er det ikke noen faglig tvil om at det var en rett beslutning. Derfor vi alltid ha en mulighet til alternativ faglig vurdering, sier Venstre-leder Lars Sponheim til TV 2.

Kristina Hjartåker ble det tredje dødsofferet etter raset i Hatlestad terasse 14. september i fjor. Fire-åringen lå livstruende skadd på Haukeland universitetssykehus siden rasulykken i Hatlestad terrasse i september i fjor, og sykehuset ville, mot farens vilje, koble Kristina fra maskinen som hjalp henne å puste.

Faren gikk ut på TV 2 Nyhetene og tryglet helsevesenet om å gi datteren sjansen til å leve videre.

Får mer tid
Kristina-saken viste nettopp at tilliten mellom pårørende og leger kan bryte fullstendig sammen. Hvis det oppstår uenighet om å avslutte livsnødvendig behandling, vil Venstre at eksperter fra et annet sykehus automatisk skal vurdere saken.

Forslaget som nå kommer er fremmet av tidligere sykehusdirektør Gunvald Ludvigsen

- Du får trygghet på en ny uavhengig uttalelse, og du får også mer tid. Og tid er viktig i slike saker, sier Ludvigsen til TV 2.

Second opinion
Stener Kvinnsland var øverste ansvarlige i Kristinasaken. Han er forsiktig skeptisk til forslaget.

- Det er en veldig vanskelig problemstilling, så jeg er spent på hvordan regjeringen håndterer oppfordringen.

- Viser Kristina-saken at denne debatten må taes?

- På mange måter gjør den jo det, og i den grad den kan bidra til det så ønsker jeg debatten velkommen på alle måter, sier Kvinnsland.

Lars Sponheim er imidlertid helt klar på at dette er veien å gå.

- Hele rettssikkerheten her må hvile på det som heter på godt nynorsk heter «second opinion», det må være en uavhengig annen faggruppe som sier sin mening om denne behandlingen, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.