*Nettavisen* Økonomi.

Sportsidiotene kan betale selv

Danmarks Radio vil ikke lenger satse på sport. Heia, heia!

(NA24-KOMMENTAR): Ifølge den danske avisen Politiken vil Danmarks Radio legge ned sin sportsredaksjon og kvitte seg med senderettighetene til OL og VM. Man vil fortsatt ha sport i nyhetssendingene, og man vil dekke breddeidretten, men man slutter å overføre toppidrett.

Danmarks Radio er i likhet med NRK statseid og lisensfinansiert. Konklusjonen er tydeligvis at stadig dyrere sportsrettigheter koster mer enn de smaker, så lenge man ikke får en tilsvarende økning i inntektene.

Protestene har ikke latt vente på seg. De ansatte raser. Idretten raser. De sportsinteresserte Politiken-leserne raser.

Klikk på bildet for å forstørre.

Når alle med egeninteresser raser, er det mye som tyder på at det er et godt forslag. NRK burde vurdere det samme.

Unødvendig lisensbetaling
Toppidrett er ingen livsnødvendighet som staten må sørge for at alle får. Toppidretten har utviklet seg til et gjennomkommersielt sirkus, som holder tett på sine rettigheter, og tar meget godt betalt for dem. Samtidig har den teknologiske utviklingen gjort at det ikke er noen mangel på kommersielle kanaler for å sende sporten, enten finansiert av reklame eller brukerbetaling. Og det finnes åpenbart betalingsvilje, både hos annonsører og sportsinteresserte seere.

Alt ligger til rette for et godt fungerende marked. Det er rett og slett helt unødvendig at toppidrett skal pakkes inn i en lisensfinansiert allmennkringkastingspakke.

Dagens situasjon innebærer at alle TV-seere som ikke er interessert i sport subsidierer de idrettsinteresserte seerne og toppklubbene med hundrevis av millioner hvert år.

La folk velge selv
Man kan nok diskutere om en slik subsidiering er riktig når det gjelder visse kulturuttrykk som ellers (muligens) ville hatt problemer med å overleve, la oss si opera eller folkemusikk.

I forhold til toppidrett er denne tvangsbetalingen i alle fall helt unødvendig.

Sett ned lisensen, og la folk få velge om de vil bruke pengene på en sportskanal, en filmkanal, en bok eller noe helt annet.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Når kommer børsuværet?
Problemet med de rike
Tar fra de fattige, gir til de rike
Trygd til salgs
Skivebom om strøm
Drømmebolig gir aksjefall
Meningsløst statlig fond
Uff, det går bra ett år til
Renten skal opp
Grønn øy på grønn gren

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.