*Nettavisen* Økonomi.

Sprek børsdag

Oslo Børs steg til det høyeste på halvannen uke.

01.07.09 17:49

Oslo Børs fløy lenge høyt på oppgang i oljeprisen onsdag. Positiv stemning rundt i Europa bidro videre til å sikre den norske børsfesten. Dette til tross for at oljeprisen gikk litt ned mot slutten av dagen.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Ved handelsdagens slutt onsdag ettermiddag endte hovedindeksen opp 2,04 prosent til 288,11 poeng. Et solid hopp i råvareprisene og positiv overraskelse fra innkjøperne i Kina sørget for at Oslo Børs steg til det høyeste nivået på halvannen uke.

Oljeprisen hadde lenge en frisk utvikling, men etter at det offisielle lagertallene fra de amerikanske myndighetene begynte prisen å trekke seg noe tilbake. Råoljelagrene i USA falt i forrige uke, men ble delvis motvirket med en større lagerbygging for bensin og destillat. Et fat råolje for levering i august steg 0,52 prosent i løpet av børsdagen, og ble handlet til 69,66 dollar fatet onsdag ettermiddag på råvarebørsen i London.

– Et fall i råoljelagrene vil få markedet til å løfte seg høyere. Det vil sørge for at råoljeprisen vil holde seg på, eller stige fra, dagens nivå, sier rådgiver Mike Sander i Sander Capital til Bloomberg News.

Les mer. Mindre råolje på lager

StatoilHydro ble sendt opp 1,5 prosent til 128,5 kroner.

Landet kontrakt
Oljeserviceselskapet Acergy ble sendt opp 6,65 prosent til 67,40 kroner, og var med det en av de sterkeste aksjene blant tungvekterne. Selskapet er blitt tildelt en kontrakt fra BHP Billiton. Kontrakten gjelder Pyrenees-prosjektet som skal være klar til å produsere i løpet av første halvår i 2010. BHP har en eierandel på 71,93 prosent i feltet som etter planen skal produsere 96.000 fat olje per dag.

Acergy oppgir ikke noen kontraktsverdi, men bekrefter til NA24 at den såkalte SURF-kontrakten er på like over 50 millioner dollar.

Les mer: Acergy landet prestisjejobb

Stupte etter shortsalg
Verst gikk det med aksjekursen i Artumas. Kraftig salgspress fra meglerhusene HQ Bankaktiebolag og Nordea gikk hardt utover kursen og fikk Oslo Børs til å innføre en pause i handelen med aksjen. Det gjorde de på mistanke om mulig ulovlig udekket shortsalg av aksjer knyttet til konvertering av et obligasjonslån. Konverteringen vil medføre at kapitalutvidelse i selskapet, og denne utvidelsen må vedtas av styret og være registrert.

Artumas har tidligere varslet at de kommer til å konvertere et obligasjonslån, men at dette foreløpig ikke har skjedd. Det høye volumet fikk varsellampene til å gå hos markedsovervåkingen hos Oslo Børs. Etter en kortere tid med undersøkelser ble børspausen opphevet, og Oslo Børs sendte ut en melding der de gjorde det klart at shortsalg av konverterte aksjer før de er registrert står i fare for å være ulovlig i henhold til norsk lovgivning. Artumas-aksjen endte ned hele 57,14 prosent til 0,30 kroner.

Les mer. Undersøker ulovlig shortsalg

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Falt på pengejakt
Siem offshore meldte tirsdag ettermiddag at de kommer til å gjennomføre en rettet emisjon. Totalt jaktet de 900 millioner kroner, og onsdag morgen kunne de meddele at de fikk inn alle millionene de var ute etter. Totalt vil det bli utstedt 105,8 millioner nye aksjer der tegningskursen er satt 8,50 kroner per aksje. For å få investorene til å tegne seg i emisjonen lokket de med en rabatt på 4,5 prosent.

– Vi er fornøyd med at dette nå er på plass og at finansiering av vårt omfattende nybyggprogram nå er fullført. Med en sterk balanse har vi nå et solid fundament til å bygge dette selskapet videre som en ledende operatør av avanserte dypvanns serviceskip for oljeindustrien, sier konsernsjef Terje Sørensen i Siem Offshore i en melding.

Aksjen havnet ned 5,62 prosent til 8,40 kroner.

Les mer. Vellykket pengejakt for Siem

TTS meldte onsdag at de har mottatt et krav konkursboet etter Ability Drilling. Kravet er på 482 millioner kroner, men TTS avviser dette kravet. Kursen falt likevel 11,36 prosent til 7,80 kroner.

Les mer: TTS avviser gigantkrav

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.