*Nettavisen* Økonomi.

Sprekken som bare ble større og større

Sløseriprisen 2017

SKANDALE: Olemic Thommessen ville ikke motta sløseriprisen 2015 for Stortingets byggesprekk. Sprekken har nå vokst seg tre ganger så stor. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)/NTB scanpix

Stortinget vant sløseriprisen 2015. Siden den gang er sprekken blitt tre ganger større.

25.03.18 20:12

- Det er rart at ikke flere reagerte tidligere. Vi synes det var sjokkerende dengang, men vi møtte en lukket dør når vi skulle tildele prisen, sier Karine Ugland Virik, administrerende direktør i Skattebetalerforeningen, til Nettavisen.

Les mer: Eksperter stempler Stortingets milliardsluk som sløsing

Les mer: Kloakk-budsjettet røyk med 1,7 milliarder

Sløseriprisen deles ut av Nettavisen og Skattebetalerforeningen og skal belyse forskjellige sider av hvordan det offentlige Norge forvalter fellesskapets midler.

Kåringen gjelder den offentlige instans som har vist størst uforsiktighet med samfunnets felles midler.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Stortinget stakk i 2015 av med den lite flatterende seieren, for oppussingen av Stortinget til 1,45 milliarder kroner, med en foreløpig budsjettsprekk på 300 millioner kroner.

Økte og økte

Siden den gang har imidlertid sprekken til Stortinget blitt mye, mye større. Sent i 2016 ble det kjent at sluttregningen lå an til å bli 1,8 milliarder kroner - 700 millioner over budsjettet som ble lagt til grunn i 2013.

Tidligere i år ble det kjent at regningen stiger til 2,3 milliarder kroner, altså 1,2 milliarder kroner mer enn opprinnelig budsjettert. Både stortingsdirektør Ida Børresen og stortingspresident Olemic Thommessen har trukket seg sine verv som følge av skandalen.


Lukket dør

Da Nettavisen og Skattebetalerforeningen skulle utdele sløseriprisen til Børresen for to år siden, ble de bare møtt av en lukket dør.

Klikk på bildet for å forstørre.

LUKKET DØR: Karine Ugland Virik i Skattebetalerforeningen ville dele ut Sløseriprisen til Stortinget, men ingen ville ta imot.

- Stortingets ledelse tok ikke engang imot prisen. Det var ikke noe åpenhet rundt dette og vi opplevde ikke at det var noen erkjennelse av hvor alvorlig det var. Samtidig mener jeg dette viser at sløseriprisen er både riktig og viktig, sier Virik.

Ytterligere utsatt

Året etter var det Helse Sør-Øst som vant sløseriprisen. De hadde brukt en halv milliard kroner på et røntgensystem som er kraftig forsinket og som mange leger mener bør skrotes.

Les mer her: Røntgensystem til en halv milliard gjør legene livredde

Les også: Suveren sløseriseier til Helse Sør-Øst

Siden den gang har problemene bare tiltatt. Etter utdelingen er det blitt kjent at systemet, som ble kjøpt i 2013, er forsinket med ytterligere fem år og ikke vil bli endelig innført før i 2022.

Les mer her: Utsetter omstridt røntgensystem ytterligere fem år

I slutten av fjoråret varslet Riksrevisjonen, Stortingets revisjons- og kontrollorgan, at også de vil se på Helse Sør-Østs røntgensystem. Gjennom undersøkelsen skal de finne årsaker til at Helse Sør-Øst «så langt ikke har nådd målsettingen om å etablere en felles radiologiløsning i regionen».

Rapporten kommer i november 2018.

Juryen, som består av Virik, Hallgeir Kvadsheim, fagleder Sigun Aasland fra Agenda, prosjektleder Mathilde Fasting fra Civita og sjefredaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen, har nominert fem kandidater til Sløseriprisen for 2017.

Årets kandidater vil bli presentert på Nettavisens sider i løpet påsken:

Kandidat 1: Kommer 26. mars

Kandidat 2: Kommer 27. mars

Kandidat 3: Kommer 28. mars

Kandidat 4: Kommer 29. mars

Kandidat 5: Kommer 30. mars

Vinneren kåres gjennom en avstemning på Nettavisen. Følg med!


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag