Sprenger oljerekord

I fjor strømmet oljepengene inn i Norge som aldri før. Rekorden står allerede for fall.

23.11.06 14:38

Aldri har verdiskapningen i oljesektoren vært høyere enn den var i fjor. Samtidig er nedgangen i oljeproduksjonen et faktum.

NA24 - din næringslivsavis

Produksjonsverdien i oljevirksomheten økte med over 120 milliarder kroner i 2005, til 547 milliarder kroner. Dette er en økning på 28 prosent fra året før, melder Statistisk sentralbyrå.

Ny rekord
- Til tross for fallende oljeproduksjon kan 2006 ligge an til å bli et nytt toppår, sier Jon Skartveit i Statistisk sentralbyrå til NA24.

Han tror de relativt høye oljeprisene veier opp for nedgangen i oljeproduksjonen. Skartveit forklarer at dersom både oljeprisen og produksjonen holder seg forholdsvis stabil, vil 2006 bli et enda bedre år enn 2005 var.

- Sette at produksjonen ikke reduseres med mer enn 3 prosent i 2006 og at oljeprisen holder seg, vil vi få et nytt toppår i oljeindustrien. Tar man hensyn til Oljedirektoratets spådommer om en produksjonstopp først om fem-seks år, kan man også se nye rekorder i årene fremover, sier Skartveit.

Nedgang i produksjonen
I 2005 falt samlet produksjon av petroleum på norsk sokkel med 2,6 prosent. Det har tidligere kun skjedd i 1998, da nedgangen var 3 prosent, og i 1981, da nedgangen var 2 prosent.

Dette kan ifølge Statistisk sentralbyrå være et uttrykk for at norsk sokkel nå betegnes som et modent område og nærmer seg en produksjonstopp. Oljedirektoratet er enig.

- Oljeproduksjonen har vært dårligere i år enn den var i fjor. Mange faktorer har spilt inn, men de siste faktorene som har gjort utslag er blant annet livbåt-saken som gjorde et stort utslag, sier seniorrådgiver Johannes Kjøde i Oljedirektoratet til NA24.

Økt gassproduksjon
Kjøde forklarer at oljeproduksjonen sakte, men sikkert er i ferd med å avta, men at den økende gassproduksjonen veier opp for nedgangen.

- Volummessig er oljeproduksjonen i ferd med å avta, mens gassproduksjonene vil øke i årene som kommer. Det betyr at totalproduksjonen vil øke i en tid fremover, sier han.

Over 90 prosent av den samlede verdiskapningen i oljevirksomheten kommer fra utvinning av olje og naturgass.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.