*Nettavisen* Økonomi.

Sprengte to gassledninger

Foto: (AFP/Scanpix)

Midt i en av de kaldeste vinterperiodene i Georgia på mange år, ble gasslinja til landet sprengt i natt.

22.01.06 18:33

- Vi er tomme for gass. Vi har ikke en gang nok til en dags forbruk. Våre hus får ikke lenger gass, sier Georgias president Mikhail Saakashvili til CNN.

Anklager Russland
Uten å si det med rene ord, gikk Saakashvili langt i å legge skylda på russerne for eksplosjonen som kuttet rørledningen som fører elektrisitet og naturgass fra Russland til Georgia.

To eksplosjoner gikk av ved rørledningen nær grensa til Georgia. Det første klokka 2.30 i natt, den andre eksplosjonen skjedde 20 minutter seinere. Ifølge nyhetsbyrået Interfax tilsvarte eksplosjonene bruk av 700-800 gram dynamitt. Russland etterforsker nå eksplosjonen som en kriminell handling, ifølge en talsperson for krisedepartementet i landet.

- De traff oss på nøyaktig riktig tidspunkt. Jeg anklager ingen. Jeg stiller bare spørsmål, for dette ser tvilsomt ut for å si det mildt, sier president Mikhail Saakashvili til CNN.

- Vi har forsøkt å få tak i kontaktpersoner i Russland i hele dag, uten å lykkes, sier han.

- Dette er gjort slik at Georgia skal falle sammen, og lande i hendene på Russland, sa han videre.

«Rent hysteri» var russiske myndigheters svar på anklagene.

Skadene vil etter all sannsynlighet ta minst to til tre dager å reparere. For å komme fram til stedet bygges det nå en ekstra vei, og dermed er det mer realistiske anslaget for når rørledningen igjen er fikset flere uker, ifølge talspersoner i Russland.

- Ingen pålitelig nabo
Omtrent ni timer etter at gassledningen eksploderte, eksploderte også en høyspentmast som fraktet elektrisitet til landet.

Georgia forhandler nå om alternative gassavatler med Aserbajdsjan og Tyrkia. Elektrisitet er ikke et så stort problem, fordi bare en fjerdedel av den elektriske kraften kommer fra Russland. Skoler og sykehus får nå tilgang på propan fra myndighetene til varme.

Saakashvili har uttalt at Georgia har jobbet for å bli mindre avhengig av russlands naturgass, og hadde ventet at partene ville nådd en avtale innen neste høst.

- Vi har hatt verre tider tidligere. Russland har aldri vært en veldig pålitelig nabo likevel, sier han.

Foran Russlands militære hovedkvarter i Tbilisi var det demonstrasjoner søndag. Mange bar skilter der det sto «MR. GASPUTIN» på. Og i den georgiske byen samlet mange seg i kø for å få de siste gassforsyningene i kulda. Det er nå rundt 10 minusgrader i byen.

Også gassforsyningene til Armenia ble rammet av eksplosjonen.

Også i Øst-India ble gassrørledninger sprengt søndag, melder AP.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.