*Nettavisen* Økonomi.

Sprer oljepengene

NA24-TV: Finansministeren dobler for å få mer penger i kassa.

16.04.07 10:01

TV 2 Sumo: Se Kristins pressekonferanse direkte her

REGJERINGSKVARTALET (NA24): - Vi utvider antallet selskaper vi investerer i til 7000. Det er 4500 flere enn i dag, sa finansminister Kristin Halvorsen (SV) på en pressekonferanse.

NA24 - din næringslivsavis

Verdien av Oljefondet er nå over 1800 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Slik skal hun tjene 240 milliarder

I stortingsmeldingen om forvaltningen av Statens pensjonsfond legger hun frem flere endringer i Oljefondet, i tråd med anbefalinger fra Norges Bank og Strategirådet.

Halvorsen vurderer også å satse oljepenger på eiendommer i utlandet. Samtidig med at aksjeandelen i Oljefondet økes, legger finansministeren opp til å inkludere små børsnoterte selskaper i referanseporteføljen for fondet.

LES OGSÅ: Derfor går prisen til himmels

Flere aksjer
Oljefondets eksponering i aksjemarkedet skal øke fra 40 til 60 prosent. Halvorsen forventer at avkastningen i Oljefondet øker med 240 milliarder kroner over en 15-årsperiode som en følge av omleggingen.

- 240 milliarder kroner er en betydelig meravkastning. Det gir betydelige bidrag til vår velferd, sa finansministeren.

Departementet vurderer også investeringer i internasjonal fast eiendom og infrastruktur.

- Jeg har høye ambisjoner for forvaltningen av fondet. Motivasjonen for alle disse endringene er en best mulig forvaltning av kapitalen i Statens pensjonsfond. Bare på den måten kan vi nå vårt felles mål om at formuesoppbyggingen som følger av de akkumulerte oljeinntektene i størst mulig grad bidrar til å finansiere velferd for dagens og kommende generasjoner, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Viktig verdivalg
- Langsiktig forvaltning av petroleumsformuen er et viktig verdivalg og et overordnet hensyn for regjeringen, sier finansministeren i en pressemelding.

En slik forvaltning innebærer at formuen kan komme alle generasjoner til gode. Samtidig gir den et viktig bidrag til stabilitet i produksjon og sysselsetting, mener hun.

Store petroleumsinntekter og høy avkastning har bidratt til at fondet ved utgangen av 2006 hadde vokst til hele 1 891 milliarder kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.