NA24.no

Spritfest på børsen

Sist oppdatert:
Det ble fest da etanolprodusenten VeraSun onsdag ble notert på New York-børsen. Den høye oljeprisen har gitt en voldsom interesse for etanol som drivstoff.

HOUSTON (NA24): VeraSun gjennomførte før dagens børsnotering et aksjesalg til 23 dollar aksjen. Det var høyere enn forhåndsindikasjonen på 21-22 dollar.

Etter tre timers handel på børsen, er aksjen i 30 dollar, opp 30 prosent. Det er sterkt når man tar hensyn til at børsene har vært svært nervøse de siste dagene.

I USA har man i økende grad begynt å tilsette etanol i bensinen, både for å begrense avhengigheten av importert olje og på grunn av miljøfordeler. Samtidig er den innenlandske industrien beskyttet av tollsatser.

VeraSun er USAs nest største produsent av etanol, som i økende grad brukes som drivstoff i biler. Den største produsenten er Archer Daniels Midland, som allerede er børsnotert.

Flere andre etanolprodusenter planlegger børsnotering i tiden fremover.

Etanol kan produseres fra en rekke plantematerialer. Mais er mye brukt.

Brasil har vært et foregangsland når det gjelder etanol. Der drives en stor del av bilparken av etanol.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere