*Nettavisen* Økonomi.

Spurtet i pluss

Oslo Børs fikk en hyggelig avslutning på dårlig dag.

14.05.09 18:10

En sterk sluttspurt sørget for at Oslo Børs unngikk å ende dagen i minus for andre dag på rad.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Oppturen kom etter at det var god utvikling på de internasjonale børsene. Dermed trosset Oslo Børs utviklingen i oljeprisen. Hovedindeksen ble sendt opp 0,26 prosent til 273,70 poeng torsdag.

Totalt ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 6,4 milliarder kroner. Det er klart lavere enn dagen i forveien, men fortsatt godt over snittet for april på 5,5 milliarder kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Olje i fall
Fraværet av positive nyheter, og en bekreftelse på ny svekkelse i det amerikanske arbeidsmarkedet bidro til at investorene fortsatt sikrer gevinster. Det var også tydelig i oljemarkedet.

OPEC økte produksjonen i forrige måned, og kvotedisiplinen ble dermed svekket. Det har også blitt lagt merke til i oljemarkedet, som trosser et overraskende fall i både råolje- og bensinlagrene.

Det går mot det største fallet i oljeetterspørselen siden 1981. Det internasjonale energibyrået kutter etterspørselsprognosen med nye 200.000 fat per dag, og ser et fall i etterspørselen etter olje på 2,65 millioner fat per dag i 2009.

Nå nærmer riktig bunnen seg, men IEA tror ikke på noen skikkelig oppgang i etterspørselen før i 2010.

Les mer: - Oljeetterspørsel nær bunnen

Nordsjøolje med levering i juni falt rett over 1 prosent til 56,6 dollar per fat, viser handelen med råoljekontraktene på råvarebørsen i London. Det er nærmere 1,5 dollar svakere enn da Oslo Børs stengte onsdag.

- Tror det blir bedre
- Det er naturlig å vente at det kommer en korreksjon etter en kraftig oppgang vi har sett den siste tiden. Man må se fremover og se på hvordan makrobildet vil endre seg før man tar den endelige beslutning i forhold til det, sier divisjonsdirektør Paal Karstensen i DnB Nor Markets til TV 2 Nyhetskanalen.

DnB Nor Markets er likevel positive til mulighetene som byr seg.

- Vi tror det vil bli bedre og at den korreksjonen vi går inn i er en kjøpsmulighet, sier Karstensen.

Les mer: Ser kjøpsmuligheter

Ujevnt for gigantene
Fallet i oljeprisen bidro til at StatoilHydro ble sendt ned 3,14 prosent til 132,70 kroner. Igjen ble aksjene i oljekjempen de mest omsatte på Oslo Børs med 2 milliarder kroner.

Flere andre tungvektere dro derimot i langt mer positiv retning. Yara-aksjen steg 3,51 prosent til 199 kroner, mens REC ble løftet solide 6,14 prosent til 64 kroner. DnB Nor steg 6,68 prosent til 47,90 kroner.

Aker Solutions falt 4,63 prosent til 39,10 kroner og skilte seg sammen med DNO negativt ut blant de mest omsatte aksjene. DNO ble sendt ned 2,41 prosent til 7,71 kroner.

Meglerhuset First Securities og banken Credit Suisse har begge kuttet anbefalingen i aksjen.

Les mer: Kutter DNO

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.