Spyker kjøper Saab

Foto: (EPA)

Enig med General Motors om overtagelse etter mye frem og tilbake.

27.01.10 09:24

Etter en lang prosess, er den nederlandske luksusbilprodusenten Spyker nå kommet til enighet med General Motors om å kjøpe Saab.

Det bekrefter General Motors i en pressemelding tirsdag kveld norsk tid.

Nyhetsbyrået Bloomberg News skriver at Spyker skal betale 74 millioner dollar kontant, i tillegg til at General Motors vil få spesielle preferanseaksjer for 326 millioner dollar i det nye selskapet.

Tirsdag kveld ble det også klart at den svenske staten garanterer for et Saab-lån inntil 4 milliarder svenske kroner i Den europeiske investeringsbanken, noe som var en forutsetning for avtalen.

Suspendert
Rett før klokken 14 tirsdag ble aksjehandelen i Spyker suspendert fra Amsterdam-børsen i påvente av en melding. Spyker-aksjen steg hele 80 prosent på Amsterdam-børsen mandag, på opplysningene om at en avtale var klar.

Men selv etter oppgangen var ikke selskapet verdsatt til mer enn rundt 700 millioner kroner, så det er ikke akkurat noen gigant som nå ligger an til å oveta Saab.

Mange runder
Etter at delvis norskeide Koenigsegg ga opp å sikre seg det tradisjonsrike svenske bilmerket i fjor, kom blant annet den lille nederlandske bilfabrikanten Spyker på banen, men tidligere denne måneden så det ut til at det var over for godt.

11. januar i år var GMs konsernsjef, Edward Whitacre, klar i sin tale.

- Vi legger ned Saab, sa Whitacre.

Nå synes det altså klart at Spyker likevel kjøper Saab.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.