NA24.no

Sørgelig slutt på skrekkuke

Sist oppdatert:
Oslo Børs har lagt en grusom uke bak seg. Har ikke vært lavere på to år.

Helgen gir investorene et velfortjent avbrekk fra en av de verste børsukene i nyere tid. Hver bidige dag har hovedindeksen på Oslo Børs falt mer enn 2 prosent, og når uken summeres opp, er børsfallet på nærmere 13 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

I tillegg til den nedadgående tendensen har svingningene vært uvanlig store. Det skjedde også fredag. Da dagen endelig var over hadde hovedindeksen falt 2,77 prosent til 370,60 poeng. Så lavt har ikke indeksen stengt siden oktober 2006. Hittil i år har fallet rukket å bli på nærmere 25 prosent.

- Innheter oss
Stor usikkerhet har preget børsene internasjonalt, men mye av det som har skjedd kan knyttes opp mot fallet i råvaremarkedet.

- For all del - det er mye usikkerhet der ute. Men jeg tviler vel på at usikkerheten er noe større i det norske markedet enn ute i den store verden. Det er vel heller realitetene som innhenter oss ved at en råvarebasert opptur kan bli avløst av en råvarebasert nedtur som følge av lavere økonomisk vekst mange steder i verden, kommenterer pressetalsmann Tor Arne Olsen på Oslo Børs til NA24.

Oljeprisen er svært viktig for selskapene notert på Oslo Børs. Stigende dollarkurs og uro for etterspørselen har medført at oljeprisen har falt markant. På en uke er prisen kuttet med over 11 dollar per fat. Det tilsvarer et fall på nærmere 10 prosent.

- Det er litt panikk nå. Det er tiltakende uro rundt global resesjon og bankkrise. Det er litt alt på en gang. Pluss at det er en del tekniske nivåer som nå er brutt på nedsiden som utløser mye salg, sier aksjemegler Ole Kristian Heggheim ved DnB Nor Markets i Kristiansand til NA24.

Dårlig nytt
Dårlig nytt fra USA fikk skeptikerne til å helle mer bensin på bålet. Arbeidsmarkedet viser skremmende svakheter samtidig som antallet tvangssalg av boliger steg til det høyeste siden 1979.

I august falt sysselsettingen utenom jordbruket i USA med 84.000 personer. Det er det åttende fallet på rad i år. I henhold til konsensus som Bloomberg har utarbeidet var det ventet en reduksjon i arbeidsmarkedet på 75.000 personer. Samtidig endte ledigheten på 6,1 prosent. Konsensus var her 5,8 prosent i følge Bloomberg.

- Tallene var noe dårligere enn ventet, men det er ikke det verste. Sysselsettingen helt tilbake til juni er revidert veldig lavt, og det lover dårlig for privat konsum, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til NA24.

Det store tungvekterne har vært lokomotivene i nedturen. StatoilHydro, Telenor, Yara, DnB Nor, REC, Orkla, Norsk Hydro og Seadrill i spissen har alle falt mellom 10 og 20 prosent den siste uken.

- Statistisk sett er september dårlig, og det bekreftes hittil langt på vei. Finanskrisen er over oss, og utlendingene skal ut. Jeg har ingen tro på at folk kjøper før finanskrisen er over. Folk vil ha høy risikopremie. Kollapsen i råvaremarkedet hjelper heller ikke, sier analysesjef Stig Myrseth til NA24.

Nye Tandberg-rykter
Videokonferanseselskapet Tandberg sto for en av de svært få positive overraskelsene. Rykter og spekulasjoner om at det snarlig kan kommet et bud på selskapet sende aksjekursen oppover. Noe av grunnen

Markedsaktører sier til NA24 at det kan komme et konkret bud i løpet av kort tid. Tandberg har dessuten trukket seg fra et investorseminar i regi av SEB Enskilda. Seminaret skulle gjennomføres i Frankfurt neste uke. Forklaringen skal være at Tandberg-styret ikke vil at selskapets ledelse skal gjøre noen offentlige opptredener på grunn av «eksisterende forhold». Det skriver TDN Finans.

Tandberg-aksjen steg 4,78 prosent til 115 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere