NA24.no

Sørgmodig børsdag

Sist oppdatert:
Frykt sendte urolige Oslo Børs ned. Oppgang i oljeprisen hjalp ikke.

Inflasjonsfrykt i EU og stigende oljepris preget børsdagen onsdag. Hovedindeksen endte med et fall på 0,50 prosent til 470,49 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Den europeiske sentralbanksjefen Jean Claude Trichet holdt en tale for Europaparlamentet der han advarte mot den høye inflasjonen i eurosonen. Sentralbanken er beredt til å motvirke prisoppgangen hvis det blir nødvendig. Dette ble tolket som om rentenivået i EU ikke kommer til å gå ned med det første.

Ser høyere oljepris
Meglerhuset Credit Suisse har justert opp sine forventninger til den amerikanske lettoljen WTI. I snitt venter de at prisen vil ligge på 90 dollar fatet i fjerde kvartal, mens 2008 innledes med 80 dollar fatet i snitt. Det er en oppgang fra 70 dollar. Estimatet på lang sikt løftes til 65 dollar fra 60 dollar per fat.

Oljeprisen steg i forkant av de ukentlige oljelagertallene fra de amerikanske myndighetene. Oppgangen kom etter tyrkiske styrkers inntog i Nord-Irak. Ved råvarebørsen i London ble februarkontraktene til nordsjøoljen sendt opp 1,03 prosent til 91,05 poeng.

Den norske kronen har også svekket seg mot de fleste sammenlignbare valutaer. Dollar steg til 5,58 kroner, mens euroen steg til 8,03 kroner.

StatoilHydro var ikke overraskende den mest omsatte aksjen på Oslo Børs. Totalt byttet verdier for 2,17 milliarder kroner i Norges oljekjempe. Totalt ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for drøyt 10 milliarder kroner. Det er noe mer enn de to foregående dagene, men under snittet de siste tre ukene. StatoilHydro-aksjen steg 0,31 prosent til 161,20 kroner.

Nok en skuffelse
Onsdag var det seismikkselskapet Petroleum Geo-Service sin tur til å skuffe. Omsetningen kommer til å bli lavere for fjerde kvartal enn hva selskapet guidet da de la frem sine tall for tredje kvartal, det samme vil også marginene innen marinekontraktsegmentet. Forsinkelser og forskyvninger etter lengre verftopphold for flere av seismikkskipene enn beregnet sørger for et lite resultatvarsel.

- Man tror alt skal gå på skinner. Det går ikke på skinner. Dårlig verdsettelse og overoptimisme har dratt aksjene alt for høyt opp. De har fått grisebank siden oktober, da de begynte å si at de faktisk ikke kan levere, sier analytiker Kjell Erik Eilertsen i Fearnley Fonds til nyhetsbyrået Reuters.

Aksjemarkedet reagerte først med å sende PGS-aksjen nådeløst ned til 137,75 kroner, men da det ble klart at det mest sannsynlig dreide seg om engangshendelser ble fallet redusert til minus 2,65 prosent til 147 kroner.

Solenergiselskapet REC ble sendt ned 2,10 prosent til 257 kroner. Frontline falt 2,06 prosent til 261,50 kroner, mens Tandberg ble sendt ned 2,48 prosent til 108,25 kroner.

Toppet onsdag
Fiskemelsprodusenten Copeinca steg 7,53 prosent til 40 kroner etter å ha kommet med gode resultater fra den andre fiskesessongen i Peru. PSI Group fulgte tett med en oppgang på 6,94 prosent til 33,90 kroner etter et mindre oppkjøp. Gruveselskapene Intex Resources og Crew Gold Corporation ble løftet av høyere råvarepriser og steg 6,12 prosent til 9,02 kroner og 5,76 prosent til 9,18 kroner. Aktiv Kapital steg 5,06 prosent til 83 kroner.

Markedsundersøkelsesselskapet Norstat blir slukt av investeringsselskapet Altaria. Prisen sistnevnte er villig til å betale er 9 kroner og har allerede sikret seg 83,37 prosent av aksjene. Formålet er å ta Norstat av børs og flere av de største aksjonærene og innsiderne har allerede slått til på tilbudet. Aksjen steg 4,65 prosent til 9 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere