NA24.no

«Sørlandet lukkes når turistene drar»

(Nettavisen (Heidi Schei Lilleås)/UiA)
Sist oppdatert:
Rektor ved Universitetet i Agder (UiA) avliver sporenstreks flere myter.

Nærings- og handelsminister Trond Giske og kommunalminister Liv Signe Navarsete presenterte i august «Utvalget for næringsutvikling på Sørlandet i Kristiansand».

Utvalget ledes av UiA-rektor Torunn Lauvdal - og har følgende mandat.

  • Beskrive og vurdere næringsrelevante forhold på Sørlandet.
  • Kartlegge behov og rammebetingelser for næringslivet på sentrale vekstområder i landsdelen.
  • Foreslå tiltak som kan styrke næringsutviklingen og verdiskapingen i regionen.

- Vi skal synliggjøre den styrken som ligger i næringslivet i regionen. Det er ikke kjent nok, sier Lauvdal entusiastisk til Nettavisen.

Les også: Risør-ordførerens kommentar

Hun vil med en gang avlive følgende myte om landsdelen:

- Jeg tror forventningene om «sol-sommer-Sørlandet» (selv om det har regnet i hele sommer) og at Sørlandet lukkes når turistene drar, er feil!

«Vest-Agder er Norges største eksportfylke, ser vi bort fra petroleumsindustrien,» sier rektor Torunn Lauvdal til Nettavisen.

- Se på næringsklyngene
Rektoren har en lang liste med eksempler som hun mener belyser en blomstrende vekst:

- Se på næringsklyngene; de er i en enorm vekst og rekrutterer hundrevis av ingeniører, hvorav de fleste til internasjonal leverandørindustri som tjener offshoreindustrien, sier hun - og forklarer at:

- I en slik klynge får du de store motorene som «Aker» og «National Oil Well», som er motorer og i tillegg en masse mindre selskap som gis oppdrag og samarbeider med de store og får økt kompetanse i klyngen.

- Resultatet blir et stort samspill mellom de store motorer og de mindre, og her er det viktig at de mindre bygger opp sin egen kompetanse og kan klare seg på egenhånd, både i Norge og i utlandet.

Les også: Rødt styrer Nettavisen!

- Vil ha flere på høyere nivå
Så nevner universitetsrektoren prosessindustrien:

- Så har du en utrolig spennende prosessindustri, som har vært så innovativ og brukt teknologien slik at de har klart den viktige omstillingen. Det er slett ikke blitt noen solnedgang for «Elkem» og «Elkem Solar». Så har vi «Xstrata Nickel», samt aluminiumsindustrien som prøver ut nye ting på Lista, for å nevne noe, sier hun.

- Som rektor vil jeg si at vi både utnytter kompetansen som fins og bidrar til å utdanne ingeniører, samt samarbeider med dem for å bygge opp doktorgradsstudier, sier hun.

Omdømmebarometer for Sørlandet skildrer landsdelen slik:

«Sørlandet forbindes i hovedsak med reiseliv og turisme og vekker stor reiselyst hos landets befolkning. Imidlertid har Sørlandet en påfallende utfordring knyttet til å profilere seg som et attraktivt sted for å arbeide eller studere.»

- I praksis stemmer ikke dette helt. Vi er en av de institusjoner med høyere utdanning som har høyest rekruttering fra studenter utenfor egen region. Vi rekrutterer 45 prosent utenfra, til sammenligning kan Universitetet i Oslo kun vise til 20 prosent slik rekruttering, sier hun.

- Kulturelt etterslep
- Hva med forskning og statistikk som forteller om relativt lav kvinneandel i arbeid og høy uføreandel i forhold til landsgjennomsnittet?

- Dette tror jeg skyldes et «kulturelt etterslep» og er noe som vil endre seg. Det har levd ved siden av den utviklingen jeg har beskrevet ovenfor, sier Lauvdal.

- Hva skal til for å endre dette?

- Jeg tror det vil endres med høyere utdanning – og stadig flere kvinnelige ledere. Vi har mange dyktige ledere - i næringslivet og i offentlig sektor. Med flere som får økt utdanning, vil vi få en endring. Det både håper og tror jeg.

«Hele 95 prosent av landets befolkning mener Sørlandet er et fint reisemål. Vakker natur er den enkeltfaktoren som scorer høyest av de spørsmål som er stilt om regionen. På den annen side hersker det en oppfatning av at næringslivet på Sørlandet ikke er spesielt nyskapende eller positivt preget av internasjonale virksomheter. Landsdelen gir heller ikke inntrykk av å ha spesielt mye å by på for personer som er på jakt etter interessante jobber. Dette kan henge sammen med at landets befolkning heller ikke forbinder Sørlandet med den type virksomhet som tilbyr slike jobber.»

Kilde: Omdømmebarometeret

- Satser på drahjelp
Men noen enkel oppgave er det ikke:

- Det ligger noen tunge verdier der som er lokalt forankret. Men vi har en stor tilflytting, som vil påskynde prosessen. Det håper jeg i alle fall.

Rektoren vil ikke gå inn på partipolitikk få dager før valget, men sier om Høyres ordførerkandidat og tidligere styreleder i Statkraft, Arvid Grundekjøn, at:

- Han har sagt en del om byutvikling og ønsker at folk skal bo i sentrum. Han vi ha en sterkere urbanisering og er opptatt av kvalitetene i sentrum. Det tror jeg er kjempeviktig! Ap har også lagt mye vekt på næringspolitikk.

- Med denne utviklingen i næringslivet, vil vi etterspørre mer av det urbane. Det ønsker også våre studenter, sier Lauvdal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere