*Nettavisen* Økonomi.

SSB: 129.000 arbeidsledige i oktober

Ledigheten holdt seg stabil, men vil øke, mener sjeføkonom.

23.12.15 11:03

I oktober var det 129.000 arbeidsledige som utgjorde 4,6 prosent av arbeidsstyrken, viser SSBs arbeidskraftundersøkelse onsdag.

Arbeidsledigheten holder seg dermed stabil sammenlignet med september.

Fra juli har ledigheten i arbeidskraftundersøkelsen økt med 9000 personer. Statistikk fra NAV viser derimot en mindre oppgang på 4000 i antall registrerte arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak fra juli til oktober.

Les også: - Veien til 36 dollar fatet har vært ubehagelig kort

Sammenlignet med juli har sysselsettingen i SSB-undersøkelsen økt med 3000 personer, mens utviklingen har vært flat gjennom 2015.

Diskuter aksjer, oljeprisen, valuta og makrotall med tusenvis av andre på Nettavisens nye aksjeforum.

Forventer stigende ledighet
- Ledighetsraten var marginalt lavere enn det vi så for oss, men hovedbildet her er at jobbveksten i Norge har bremset betraktelig og at ledigheten øker en god del mer enn tidligere, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets til Nettavisen Stocklink.

- Vi ser ikke helt det samme i NAV-tallene. Det kan delvis skyldes at AKU er en utvalgsundersøkelse og slik sett heftet med mer usikkerhet. Men det kan også skyldes at AKU fanger opp ledige tidligere enn det NAV-tallene gjør, fortsetter han.

Økonomene i DNB Markets anslår at ledigheten neste år i gjennomsnitt vil ligge på 4,7 prosent, før den stiger til 5,3 prosent i 2017.

- Bak dette ligger en tro på at det er tregheter. Ikke har vi sett bunnen for oljeinvesteringene, ikke har vi sett bunnen for oppdragsmengden i industrien. Nå overstiger leveransene de nye ordrene, slik at ordrereservene tappes. I tillegg er det tregheter som følge av at det tar tid fra en bedrift ser at omsetningen begynner å svikte til den bestemmer seg for å si opp, og til den faktisk får sagt opp, sier Dørum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag