*Nettavisen* Økonomi.

SSB: Dyrere mat sender konsumprisindeksen opp

KOSTER MER: Matvareprisene økte 1,6 prosent i løpet av februar. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Tross konkurransen mellom dagligvarekjedene, steg matvareprisene i Norge markant i februar.

10.03.17 09:51

Fra januar til februar steg konsumprisindeksen med 0,4 prosent, ifølge SSB, etter et fall på 0,1 prosent i januar.

Les mer her: Januartilbud trakk konsumprisindeksen ned

En faktor som bidro kraftig til oppgangen var prisene på matvarer, som tross hard konkurranse mellom dagligvarekjedene steg hele 1,6 prosent fra januar til februar.

Frukt og grønt blir dyrere

Det var spesielt melkeprodukter, frukt og grønnsaker som bidro til oppgangen i matvareprisene. Det til tross for at det ble innført store rabattordninger på frukt og grønt i alle dagligvarekjedene i januar.

Les også: Extra svarer Rema: Innfører 11 prosent rabatt på frukt og grønt

Les også: Kiwi svarer Rema: Dobler bonusen på frukt og grønt til 15 prosent

Prisen på grønnsaker steg fire prosent i februar, mens frukt steg 3,5 prosent. Melk, ost og egg steg 2,3 prosent. En annen matgruppe som ble betydelig dyrere i februar var fisk og sjømat, som er opp hele 4,8 prosent på en måned.

Les mer her: Derfor blir laksen du kjøper mye dyrere i år

Matvareprisene har steget i begge årets to første måneder og er opp 2,2 prosent siden årsslutt.

Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare, avdramatiserer nedgangen. Hun viser til at fra august og ut året i fjor falt matprisene sammenhengende, et fall over en uvanlig lang periode.

– Det er ikke uvanlig at vi ser en liten prisøkning på denne tiden av året. I tillegg slår leverandørenes halvårlige prisjusteringer inn i februar, noe som bidrar til å trekke matprisene opp, sier Størksen i en melding.

Også DNB Markets påpeker i en oppdatering at det er normalt at matprisene stiger i februar.

Les også: Marine Harvest-sjefen: - Maten blir dyrere i fremtiden

Dyrere møbler

Ellers steg prisene på møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler 9,5 prosent og skyldes oppgang etter tilbudsaktivitet i januar.

Oppgangen i konsumprisindeksen ble blant annet dempet av en prisnedgang på flyreiser på 9,4 prosent.

De siste 12 månedene har konsumprisindeksen steget 2,5 prosent. Den viktigste bidragsyteren til tolvmånedersendringen var høyere priser på elektrisitet inkludert nettleie, som har steget saftige 18,9 prosent. Økte priser på drivstoff og smøremidler bidro også med en oppgang på 14,5 prosent.

Kjerneinflasjonen steg 0,5 prosent fra januar til februar og er opp 1,6 prosent på årsbasis, ned fra en tolvmånedersvekst på 2,1 prosent i januar. Kjerneinflasjonen er justert for avgiftsendringer og uten energipriser.

Lavere enn ventet

Nordea Markets skriver at kjerneinflasjonen er betydelig lavere enn meglerhuset eget anslag på 2,2 prosent og konsensus på 2,0 prosent. Norges Bank anslår 2,55 prosent.

«Inflasjonen vil åpenbart påvirke neste ukes renteprognose. I forkant av inflasjonstallet hadde vi trodd på en liten oppjustering av renteprognosen, men dette taler for uendret renteprognose. Vi tror det skal mye til før Norges Bank signaliserer større sannsynlighet for rentekutt. Norsk økonomi har passert bunnen og boligprisene vokser sterkt. Det taler for å ikke kutte renten mer og Norges Bank vil derfor trolig tolerer lavere inflasjon», skriver økonom Joachim Bernhardsen i Nordea Markets i en oppdatering.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag