SSB-forsker: - Boligskatt gir trippel-effekt

SKATTEDEBATT: Holmlia og Søndre Nordstrand Ap foreslår eiendomsskatt fra 2016.

SKATTEDEBATT: Holmlia og Søndre Nordstrand Ap foreslår eiendomsskatt fra 2016.

Økt skatt på bolig kan gi tre effekter samtidig: Lavere boligpriser, mer likhet og mindre gjeld. Det viser ny studie utført av SSB-forsker.

23.11.15 07:49

SSB-forsker Erlend Eide Bø har sett på hva som vil skje dersom det innføres boligskatt i Norge. Han har kommet fram til at det vil gi 18 prosent lavere boligpriser og 40 milliarder i økte skatteinntekter. Skattesystemet vil også bli 20 prosent mer omfordelende, skriver Klassekampen.

– Politikerne bør øke skatten på bolig. Det er en god idé både av hensyn til fordeling og en mer effektiv økonomi, sier Erlend Eide Bø. Han har i studien lagt til grunn at det betales formuesskatt av hele boligens verdi og personskatt for gevinsten av å eie egen bolig, beregnet til tre prosent av boligens verdi.

Bøs klare anbefaling er likevel ikke nok til å få Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen, til å endre standpunkt.

– Økt skatt på bolig er ikke på blokka vår. Eierlinjen i norsk politikk har ført til at de fleste kan eie egen bolig, og er en viktig årsak til at formuen i Norge er likere fordelt enn i de fleste andre land.

Hun utelukker ikke muligheten for endringer på sikt, men sier det er mest aktuelt å kombinere det med skattelette på andre områder, slik at de fleste ikke får økt belastning.

SV går for dobbel boligskatt

I en tidligere artikkel i Klassekampen uttalte SV at partiet i sitt alternative budsjett går inn for å innføre en nasjonal eiendomsskatt.

SV ser for seg at den nye skatten skal komme i tillegg til kommunal eiendomsskatt og gi staten 3,75 milliarder kroner mer i inntekt. Bunnfradraget er satt til 1 million kroner og satsen til 1 promille, skriver Klassekampen. Les mer i saken: Vil ha nasjonal boligskatt i tillegg til kommunal.

Les også hva ansvarlig redaktør og adm. direktør i Mediehuset Nettavisen, Gunnar Stavrum, mener om eiendomsskatt: Tåkelegging om eiendomsskatt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.