Mot alle spådommer, falt grensehandelen til utlandet i første kvartal 2018, målt mot samme kvartal i fjor.

Mens bransjen på forhånd hadde spådd en kraftig vekst i grensehandelen, som følge av innføringen av sukkeravgiften 1. januar og en svak svensk krone, viser tallenes tale noe helt annet.

I første kvartal harryhandlet nordmenn for 3,30 milliarder mot 3,33 milliarder første kvartal 2017. Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå fredag.

Dette er de første offisielle tallene for 2018. Sukkeravgiften, som nesten doblet avgiften på sukkervarer og brus, ble innført ved nyttår.

Nordmenn handler mindre selv om de oftere passerer grensen, viser tallene.

Fornøyd

Finanspolitisk talsperson i KrF, og en av arkitektene bak sukkeravgiften, Kjell Ingolf Ropstad, gleder seg over fallet.

- Dersom det er tilfelle er det veldig gledelig. Vi ønsker jo selvsagt ikke økt grensehandel. Jeg forstår frustrasjonen i bransjen, men vi har hele tiden vært opptatt av at det er tidlig å trekke konklusjoner om hva som har vært utslaget, sier Ropstad til Nettavisen.

Han påpeker at billig snop og brus heller ikke er den eneste grunnen til at folk tar turen over kjøpene.

- Det er mange andre drivere til grensehandel som kjøtt, alkohol eller røyk, og godteri og brus har alltid hatt lokkepriser. Vi håper denne trenden fortsetter, og vi vil følge tallene nøye fremover, sier han.

Tror de er feil

Harald Andersen i Virke Handel har vært blant dem som har meldt om en kraftig vekst i grensehandelen så langt i år. Han forklarer de overraskende tallene med at det må være feil.

Les også: Nordmenn handlet i Sverige for 24 milliarder i 2017

-Dette er usikre tall, noe også SSB medgir, og vi tror ikke de stemmer. Vi tror ikke grensehandelen falt fra 2017 til 2018 når vi fikk dette store avgiftshoppet, sier Andersen til Nettavisen.

Han sier at alle indikasjonene han har fått viser en annen historie.

-Både meldinger fra svenske sider og våre medlemmer på norsk side melder om økt grensehandel og dessuten økt netthandel, så jeg tror ikke på disse tallene, sier han.

Les også: – Regjeringen kan ikke lenger sitte stille

Bransjen overrasket

Direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome, uttalte i forrige uke at grensehandelen er i ferd med å komme ut av kontroll.

– Etter avgiftsøkningen for brus og søtsaker 1. januar i år, har grense- og netthandel akselerert, nettopp for de produktene regjeringen ønsker vil skal konsumere mindre av, sa han.

Les også: – Jubler over harry-rekord

At de ferske tallene derimot viser en annen - utvikling kommenterer han slik:

– Det er litt overraskende, kan du si. Det som ikke inkluderes i tallene fra SSB er netthandelen. Den rapporteres jo å ha gått rett i været. Det er litt vanskelig kommentere dette når man ikke har tallene for netthandelen, sier Nome til Nettavisen.

– Men det er klart over tid så vil grensehandelen øke, fortsetter han.

Det samme sier Mette Vinther Talberg i Coca-Cola Norge. Hun sier de merker at det nå selges mer brus på grensa.

- Vi ser en kraftig vekst på grensene for våre produkter, så det kan tyde på at veksten til disse produktene er større enn den generelle veksten i grensehandelen. Det blir spennende å se utviklingen fremover, sier hun til Nettavisen.

Svenkekrona svekket

Ingvill Størksen er direktør i Virke Dagligvare, som organiserer dagligvarehandelen. Hun har tidligere påstått at salgsflukten til Sverige peker på en stor utfordring i norsk dagligvare og resten av handelen.

– Matbransjen i Norge har forpliktet seg til å redusere salget av sukker, salt og skadelig fett. Det tar vi på alvor, men problemet er at med den store avgiftsøkningen, så flyttes salg av nettopp slike varer til Sverige. Det går ut over folkehelsemålene, sa Virke-toppen i slutten av mars.

Den svenske kronen har svekket seg markant mot den norske siden årsskifte. 1. januar måtte du ut med over 100 norske kroner for tilsvarende antall svenske, men nå koster 100 svenske kroner 92,7 norske.

Les også: Kraftig fall for svenskekrona gir billig grensehandel