NA24.no

Stabil prisvekst i USA

Foto: JUSTIN SULLIVAN (AFP)
Ingen faretruende inflasjon i USA.

Prisene er på vei opp i USA, men fortsatt er er prisveksten lav.

Tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet viser at konsumprisindeksen med 0,2 prosent i september. Hvis de volatile energi- og matvareprisene holdes utenom ville det som kalles kjernekonsumprisindeksen også vist en oppgang på 0,2 prosent.

Energiprisene steg ifølge statistikken med 0,6 prosent, mens matvareprisene fikk en nedgang på 0,1 prosent.

Økonomene hadde på forhånd forventet at både konsumprisindeksen og kjernekonsumprisindeksen ville vise en vekst på 0,1 prosent, viser estimater fra Bloomberg.

Dette er CPI - USA:
Konsumprisindeksen er et mål på faktiske priser på et representativt utvalg av varer og tjenester som selges til forbrukere.

For det første er det viktig å merke seg at dette dreier seg om faktiske priser ut til forbruker. Er det salg, går prisen ned. Økes avgifter, går prisen opp.

For det andre er det viktig å merke seg at det er gjort et utvalg. Utvalget gjøres en gang i året og er ment å representere varer og tjenester som faktisk er etterspurt av forbrukerne. Ellers ville man over tid endt opp med en indeks hvor skomakertjenester veide tyngre enn PCer.

Både i Norge og i USA er det fokus på kjerneinflasjon. I Norge er dette tallet korrigert for avgiftsendringer og energipriser. I USA er kjerneinflasjonen korrigert for matvare- og energipriser.

Mens man i Norge har hovedfokus på årsveksten, altså i forhold til samme måned i fjor, snakker man i USA mest om månedsveksten, altså fra den foregående måneden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere