NA24.no

Stadig bedre for industrien

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Norske bedrifter på vei inn inn i ny høykonjunktur.

Konjunkturbarometeret for tredje kvartal viser at norsk industri har passert konjunkturbunnen og er inne i en periode med gradvis sterkere vekst i produksjonsvolumet, melder Statistisk sentralbyrå torsdag.

Den sammensatte konjunkturindikatoren nådde i tredje kvartal en sesongjustert verdi på 7, mot 5 i andre kvartal. Gjennomsnittet for de siste 20 årene er rundt 3.

Indeksen nådde en bunn i fjerde kvartal 2008, da effekten av finanskrisen var som verst, på minus 23. Under den forutgående høykonjunkturen nådde indeksen en topp på 20 i fjerde kvartal 2006.

Indikatoren er basert på bedriftenes svar om forventet produksjonsutvikling, faktisk ordrebeholdning samt vurdering av lagerbeholdning av egne produkter.

- Ventes ytterligere bedring
- Norske industriledere melder om en moderat økning i produksjonsvolumet, og det ventes en ytterligere bedring i fjerde kvartal. Stigende ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet medvirker til dette, skriver SSB.

Situasjonen vurderes som spesielt god i trelast- og trevareindustri samt innen kjemiske råvarer.

Svakest er det i metallindustri, maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer samt maskinreparasjon og -installasjon.

- Todeling mindre tydelig
- Industriproduksjonen tar seg gradvis opp, som ventet. Todelingen av industrien er blitt mindre tydelig, i og med at også næringer relatert til offshore og metaller utenom aluminium ser lysere på utsiktene, skriver DnB Nor i en kort kommentar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere