NA24.no

Stadig flere bankkollapser

Foto: Richard Drew (AP)
Tre nye amerikanske banker må stenge dørene.

The Federal Deposit Insurance Corp. i USA har stengt tre nye banker. Dermed øker antallet bankkollapser på denne siden av nyttår til 84. Det melder Bloomberg News.

NA24 – din næringslivsavis

Torsdag sendte FDIC ut en ny rapport som viste at 111 nye långivere hadde fått plass på listen over såkalte «problembanker». Dermed ble totalen økt til 416. Lørdag har tre av disse har nå kollapset helt.

Les mer: 111 nye banker i krise

Tre nye inn i rekken
California-baserte Affinity Bank of Ventura, Bradford Bank fra Baltimore og Mainstreet Bank fra Minnesota er de seneste som må stenge dørene.

De seneste kollapsene kostet FDIC, som er USAs svar på bankenes sikringsfond, rundt 446 millioner dollar (2,69 milliarder kroner).

Beiler til oppkjøpsfond
Sikringsfondet må prøve å sortere gjennom det som ligger igjen etter bankkollapser, og få solgt stumpene til en grei pris. Analytikere har estimert at opprydningen som står foran dem kan dreie seg om flere titalls milliarder dollar, et tresifret milliardbeløp kroner.

For å få inn penger til det hardt pressede fondet har FDIC valgt å lette på kravene for at såkalte private equity selskaper, ofte betegnet som aktive eierfond på norsk, kan ta over banker som har gått dukken. FDIC har allerede solgt boliglånsbanken IndieMac, historiens tredje største bankkollaps, til et private equity selskap.

Under det nye regelforslaget vil private equity selskap måtte holde 10 prosent såkalt ”tier 1” egenkapital på balansen. Dette er et stykke lavere enn de 15 prosent det gamle regelforslaget gikk ut på, men fortsatt dobbelt så høyt som de 5 prosentene som kreves av veletablerte banker. Nyetablerte banker kreves det også kun 8 prosent av.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere