NA24.no

Stadig flere pensjonister haver i inkasso-fella

Mange eldre tilpasser ikke forbruket sitt etter at de går av med pensjon.
Mange eldre tilpasser ikke forbruket sitt etter at de går av med pensjon. Foto: Alistair Berg (Getty Images)
Sist oppdatert:
Mange eldre bruker like mye penger som før de gikk av med pensjon, og havner i inkasso-fella.

– Vi ser at antallet pensjonister med inkassokrav mot seg øker, og
det er et temmelig nytt fenomen. Tidligere eksisterte denne gruppen så å si ikke i våre statistikker, de fleste hadde oppsparte midler og knapt gjeld i det hele tatt. Det har endret seg mye de siste ti årene. Dessverre ser vi at stadig flere får store økonomiske problemer når de går av med førtidspensjon eller blir ordinære alderspensjonister, sier kommunikasjonsdirektør Stig Inge Eikemo i inkassoselskapet Lindorff til Aftenposten

For personer over 61 år har antallet inkassosaker økt veldig de siste årene. I 2008 hadde Lindorff 25.000 nye inkassosaker for denne aldersgruppen. I 2014 hadde antallet nye saker økt til 43.000, det vil si en 72 prosent økning.

Antallet personer i aldersgruppen over 61 økte med 16 prosent i samme periode.

– For mange er nok situasjonen  den at de går inn i pensjonstilværelsen med for høy gjeld eller for høyt forbruk – ofte begge deler. Man spanderer på seg like flotte reiser og middager ute på byen som når man var yrkesaktiv. Så viser det seg at de forpliktelsene man ikke hadde problemer med å betjene mens man ennå var i jobb, ikke er overkommelig lenger når
pensjonen blir eneste inntektskilde, sier Eikemo til Aftenposten.

Selskapet understreker at det fortsatt er flest inkassosaker blant de yngre aldersgruppene. Men for mange av dem har det vært en klar forbedring. Tallene for aldersgruppen 18-20 viser en solid nedgang i antallet nye saker.

Takk fra Intrum Justitia viser lignende trend. 82 prosent flere over 61 har fått betalingsanmerkninger sammenlignet med 2008. 

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere