Gå til sidens hovedinnhold

Stadig flere usolgte boliger

Nyboligsalget kraftig ned siste år.

Antallet usolgte, nye boliger hoper seg opp.

De siste to månedene har det bare blitt solgt 597 nye boliger på Østlandet. Dette er 28 prosent færre enn forrige tomånedersperiode, og 44 prosent færre enn samme periode i fjor.

Høyere utbud enn salg av boliger gjør at beholdningen av usolgte boliger fortsetter å øke. I likhet med våren 2008 stiger nå antall usolgte, ferdigstilte boliger.

Det viser Østlandet-delen av siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger, som ble publisert i dag

Over 5.000 usolgte boliger
Salget siden oktober utgjør 11 prosent av boligene som har vært til salgs i perioden. Dette er 4 prosentpoeng lavere enn forrige tomånedersperiode, og 11 prosentpoeng lavere enn samme periode i fjor.

Øvre Romerike skiller seg imidlertid ut når det gjelder nyboligsalget. De har hatt en salgstaket på 25 prosent. I motsatt ende ligger Oslo vest/sentrum med fire prosent.

Det lavet slaget gjør sitt til at det blir stadig flere usolgte boliger på markedet. I desember var det 5.050 usolgte boliger i statistikken, mens det ved forrige publisering i oktober var 4.631 boliger usolgt.

597 boliger skal ha blitt solgt i perioden, mens det har kommet ti 1.016 nye boliger. Flere prosjekter skal ha blitt trukket fra markedet.

Kvadratmeterpris på 70.500
Kvadratmeterprisen på boliger er for tiden 45.9000 kroner ifølge Samfunnsøkonomisk analyse. Dette er 0,2 prosent lavere enn i oktober i år. Prisene var 6,0 prosent høyere en i samme periode i fjor.

Nyboligprisene er høyest der salget er lavets, og lavest der salget er høyest.

De høyeste nyboligprisene finner man i Oslo Vest/Sentrum med et gjennomsnitt på 70.500 kroner per kvadratmeter. Prisene er lavest i Øvre Romerike der prisen per kvadratmeter er 32.200 kroner.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken