Stadig flere velger å gjøre som Marita (19)

Liv-Erna Torrissen valgte å ta opp boliglån sammen med datteren Marita for å gi henne et godt utgangspunkt i boligmarkedet. - Jeg synes det er veldig glupt, sier hun.

Liv-Erna Torrissen valgte å ta opp boliglån sammen med datteren Marita for å gi henne et godt utgangspunkt i boligmarkedet. - Jeg synes det er veldig glupt, sier hun. Foto: Privat/Google maps

– Det var dødsskummelt å skrive under.

14.09.14 14:54

(AN.no): Som 19-åring eier Marita Torrissen Mårli en leilighet til to millioner. På denne tiden i fjor trålet hun Finn.no etter leiligheter i Bergen.

– Jeg hadde kommet inn på molekylærbiologi, og visste at jeg kom til å være i byen i minst fem år. Det å kjøpe en leilighet virket som en god investering, sier hun til AN.

Fram til i fjor var Mårli innstilt på å bo på studenthybel eller bo i kollektiv i studietiden.

Da foreldrene tilbudte seg å gå inn som medinnehaver på boliglånet, slo 19-åringen til.

Tommel opp

– Jeg booket et møte med personlig rådgiver i banken min i Bodø. Jeg fortalte henne hva jeg hadde lyst til, og fikk blant annet vite hva jeg maks fikk lov til å ha i lån. Da jeg fant drømmeleiligheten på Finn.no sendte jeg en link til henne. Hun så på den, og vurderte om jeg ville klare å håndtere det lånet. Med mamma som medinnehaver på lånet fikk jeg tommel opp, sier Mårli, som neppe tror at hun hadde fått boliglån hvis det ikke hadde vært for moren:

– Jeg hadde en del i egenkapital, men jeg hadde ikke fast inntekt. Jeg var spent på hvor mye jeg kom til å få i lån, og var overrasket over at beløpet var så høyt, sier hun til AN.no.

I desember 2013 tok Mårli opp lån i Nordea. I januar flyttet 19-åringen inn i borettslag-leiligheten på Solheim i Bergen. Det er snakk om ei leilighet med to soverom. Det gir også grunnlag for utleie.

Et lite sjokk

– Hvordan er det å være 19 år og ha 1,7 millioner i lån?

– Det var dødsskummelt å skrive under kontrakten med Nordea. Nå har jeg fem avdragsfrie år fordi jeg studerer, og så begynner jeg å betale ned på lånet etter det.

Mårli sier at det ikke er bare-bare å eie sin egen leilighet.

– Det er deilig, men skummelt. Det er mye ansvar. Strøm, elektriker og rørlegger skal man plutselig ta seg av. Det kom som et lite sjokk i begynnelsen. Men jeg har ikke angret et sekund på at jeg kjøpte leilighet.

Flere unge

Stadig flere unge klarer å realisere boligdrømmen.

– De siste 18 månedene har det vært en økning på 17 prosent i antallet unge kunder som har tatt opp boliglån hos oss, sier banksjef personmarked Wenche Henningsen i Nordea.

Hun forklarer oppgangen på 17 prosent låntakere med at prisstigningen for boliger har vært relativt moderat. Samtidig er frykten for et fallende boligmarkedet borte både i bankene og hos kjøperne.

– Nedkjølingen i boligmarkedet media skrev mye om har ikke slått til, men det har gjort at mange har vært forsiktige, oppsummerer hun.

I tillegg til frykten for nedgang i boligprisene har banknæringen vært gjennom en periode med fokus på økt krav til egen egenkapital og dermed lavere utlånsvekst. Boligkjøperne og bankene har også de to siste årene måttet forholde seg til Finanstilsynets krav om egenkapital på 15 prosent.

Stor variasjon

– Betjeningsevnen er det vi ser først på. Om du ikke kan bevise at du kan betjene lånet hjelper det ikke at du har 15 prosent egenkapital. På den andre siden utelukker vi ikke kunder med god betalingsevne bare fordi de ikke har en egenkapital på 15 prosent. Det er mange faktorer som spiller inn, sier Henningsen om kredittvurderingen.

– Hvilken type boliger kjøper de unge mellom 18 og 34 år?

– Variasjonen er stor, men mange kjøper enebolig og rekkehus?

– Hvordan klarer de kravene til egenkapital på gjerne 500.000–600.000 kroner?

– Foreldrene stiller gjerne med egenkapital. Samtidig er de unge blitt kjempeflinke til å spare.

Enslige sliter

– Hva med enslige boligkjøpere?

– De som kjøper egen bolig er som regel ett par. Det er veldig få enslige som kommer seg inn i boligmarkedet. Unntakene er hvis de har god inntekt eller mye egenkapital. Enslige kjøper også helst leilighet.

– Klarer enslige å stille nok sikkerhet for boliglån?

– Foreldrene må ofte inn som medlåntaker og ikke bare kausjonist.

– Er det mange som får avslag på sine lånesøknader til bolig?

– Nei, det er ikke mange som ikke får innvilget lån. Søkerne har gjerne innrettet seg etter kravene til egenkapital og inntekt som kreves før de kommer i banken.

Ikke puter under

Marita Torrissen Mårli sier at hun er svært takknemlig overfor foreldrene, som var villig til å ta opp lån sammen med henne.

– Jeg var avhengig av at de var villig til å stille.

Mamma Liv-Erna Torrissen forteller at familien har gjort det samme med Maritas storesøster Linda.

– Da Linda flyttet til Tromsø tok jeg opp lån sammen med henne slik at hun kunne kjøpe sin egen leilighet. Grunnen til at vi kan gjøre det slik er at vi har betalt såpass mye ned på våre egne lån.

Torrissen sier at de har vært opptatt av å gi døtrene et godt utgangspunkt, samtidig som det har vært viktig å ikke sy puter under armene på dem.

– De må betale renter på egen hånd. En forutsetning for at vi har kunnet gjøre det her er at vi er trygge på at de kan håndtere økonomien sin.

Bodøkvinnen sier at det er viktig at ungdom får muligheten til å etablere seg.

– Selv når du er nyutdannet og i jobb tar det noe tid før du klarer å spare opp nok egenkapital til å få lån. Det er et kjempedilemma. Kanskje burde det vært ungdomsboliger for de unge, der det ikke er samme pris som for oss godt etablerte?

Denne saken er levert av AN.no.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.