NA24.no

Stadig usikkert om renten

Sist oppdatert:
Eksperter mener renten fortsatt kan gå opp, selv om Norges Bank kan ta sommerferie med stor ro.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Det var overraskende at matvareprisene falt såpass mye, men denne utviklingen kommer neppe til å vedvare. Effekten fra jordbruksoppgjøret kommer i juli, og vil gi et ekstra byks i prisveksten, mener sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

NA24 - din næringslivsavis

Så verken Juel eller andre eksperter tror dagens «gladmelding» på inflasjonsfronten vil endre Norges Banks rentebane overhodet.

- Matvareprisene skal opp
Det selv om den såkalte kjerneindeksen, KPI-JAE, holdt seg i ro på 2,4 prosent, mot ventede 2,5 prosent.

- Flyprisene skal nok enda mer opp enn nå, og matvareprisene vil stige. Dagens tall beroliger nok Norges Bank litt, men det fjerner overhodet ikke risikoen for noen renteøkning til høsten. De kan imidlertid ta sommerferie med stor ro, og se at ting går som planlagt, sier Juel til NA24.

Tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen justert for endringer i avgifter og uten energivarer (KPI-JAE), også kalt kjerneinflasjonen var 2,4 prosent i juni 2008, mot 2,3 prosent i mai. Fra mai til juni 2008 viste KPI-JAE ingen endring.

KPIXE lavere enn ventet
At KPI-JAE ligger på 2,5 prosent, skulle tilsi at inflasjonen er som den skal. Men KPI-JAE, som Norges Bank tidligere baserte seg på, er nå vraket til fordel for en annen indeks, KPIXE, som blir offentliggjort på neste rentemøte.

«Dagens tall beroliger nok Norges Bank litt, men det fjerner overhodet ikke risikoen for noen renteøkning til høsten.»

Steinar Juel, Nordea

- Den ventes å komme på 3,2 prosent årsvekst, og altså mye høyere enn det inflasjonsmålet Norges Bank har på 2,5 prosent, sa senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til NA24 i går.

Det er en tommelfingerregel at KPIXE vil ligge 0,7 prosent høyere enn KPI-JAE, så det tilsier at også denne indeksen vil ligge lavere enn hva analytikerne og Norges Bank ventet.

- Men dette er bare én måned. Norges Bank er nok forundret over matvareprisene, men som sagt: Utviklingen her vil endre seg i juli, mener Juel.

- Vanskelig å tolke
Han mener tallene er vanskelige å tolke fra måned til måned, blant annet fordi vi er inne i en periode hvor mange også reiser med billigbilletter.

SSB la imidlertid om sin måling av flybilletter i fjor, og fanger i større grad opp disse billettene. Likevel stiger flyprisene mye.

- Sesongvariasjonen blir annerledes enn før, og det gjør det vanskelig å tolke fra måned til måned, mener Juel.

- Rentetoppen nådd
Alle tror imidlertid ikke at renten vil stige videre.

- Dagens inflasjonstall gjør at vi fortsatt tror rentetoppen er nådd i denne konjunktursykelen. Tegn til at konjunkturene svekkes og en stram effektiv pengepolitikk reduserer behovet for å øke styringsrenten, skriver seniorøkonom Maren Elise Romstad i DnB Nor Markets i en rapport.

Rente over 6 prosent
Chen betviler imidlertid at dette vil være tilfelle.

Han mener dagens tall bare kom marginalt svakere enn ventet, og at det betyr at Norges Bank vil holde seg til planen fra forrige rentemøte.

- Det betyr ingen hevinger iløpet av sommermånedene, og neste slag står fortsatt på oktober-møtet. Det skal mye til for at Norges Bank skal avvike fra sin strategi. Vårt hovedscenario er likevel at vi får en renteheving i oktober, og at styringsrenten holdes på 6% ut året og med risiko for flere, sier Chen til NA24.

- Det kommer flere inflasjonstall frem til da. Neste måned blir sesongmessig også svakt, selv om matprisene kan stige mye. Uansett er den underliggende trenden i inflasjon opp, og risikobildet er helt klart på oppsiden når det gjelder renten, sier han.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere