NA24.no

Stagflasjonsfrykt på Wall Street

Sist oppdatert:
Kombinasjonen av stigende inflasjon og svakere økonomi var mer enn investorene kunne bære.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Etter en god start falt de amerikanske børsene tirsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Signaler fra analytikere hos Goldman Sachs, om at investeringsbankene må hente 65 milliarder dollar i frisk kapital for å dekke nye tap, falt investorene tungt for brystet. Noe som førte til at finans- og bankaksjene fikk gjennomgå.

I tillegg viser nye tall at de rekordhøye energiprisene man har opplevd i år, som påvirker de fleste andre priser, fører til økende inflasjon. På toppen av det viser heller ikke boligmarkedet store bedringstegn samt at industriproduksjonen viser et uventet fall.

Fallet var bredt der 27 av de 30 komponentene som utgjør Dow Jones havnet i rødt.

Knallresultat
Resultatsesongen er i gang, og finanskjempen Goldman Sachs gir nytt mot til investorer.

Nettoresultatet i andre kvartal kom inn på 2,09 milliarder dollar, hele 34,84 prosent over konsensusestimatet hentet inn i forkant av Thompson Financial på 1,55 milliarder dollar. Likevel er det en god del lavere enn samme periode i fjor, da resultatet lød 2,33 milliarder dollar.

Les også: Jubeltall fra Goldman Sachs

Finanshuset omsatte for til sammen 17,6 milliarder dollar, mot 8,74 milliarder ventet. I andre kvartal 2007 var omsetningen 20,4 milliarder dollar.

- Et lettelsens sukk
Etter flere stygge overraskelser i forbindelse med tidligere kvartalsrapporter går markedet på tærne før investeringsbankenes resultattall.

- Når hvem som helst av de store finanshusene rapporterer resultater bekymrer man seg alltid for skjeletter i skapet, og for det meste ser Goldman ganske ren ut, sier Robert Stimpson, porteføljeforvalter ved Oak Associates, til Bloomberg News.

- Det er et slags lettelsens sukk, fortsetter Stimpson.

Flere av de store finanshusene venter. Nestemann ut er Morgan Stanley. Mandag leverte Lehman Brothers på linje med forventningene.

Inflasjonspress
Det viser seg at den amerikanske inflasjonen stiger sterkt. Det viser produsentprisindeksen, som måler prisen på varer for produsentleddet.

Indeksen steg med 1,4 prosent i mai, viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

Det er godt over veksten på 0,4 prosent i april. Det er kraftig vekst på bensin og diesel som trekker opp prisene. Hvis en utelater volatile matvare og energipriser steg produsentprisene med 0,2 prosent i samme måned.

Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at prisene ville stige med henholdsvis 1,0 prosent og 0,2 prosent for kjerneprodusentprisene.

Svake signaler
Industriproduksjonen falt med 0,2 prosent på månedsbasis i mai. Her var det ventet en oppgang på 0,1 prosent fra måneden før, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

I tillegg er det fortsatt trøbbel i boligmarkedet.

Byggstart på nye privatboliger i USA falt 3,3 prosent i mai. Totalt ble det påbegynt 975.000 nye privatboliger. Det er det laveste nivået på 17 år. Økonomene hadde ventet en nedgang til 980.000 boligenheter.

Samtidig ble det gitt 969.000 nye byggetillatelser. Det er en nedgang på 1,3 prosent.

Oljefall
Mustafa Al-Shamali, finansminister i Kuwait, mener oljeprisen har blitt alt for høy.

- Jeg syns prisen er høy, uttalte finansministeren i et intervju i Iran denne tirsdagen, ifølge Bloomberg News.

Ministeren skal ha sagt at en mer fornuftig oljepris er på rundt 100 dollar.

Les mer her: - Oljeprisen bør være 100 dollar

På råvarebørsen i New York falt WTI-oljen med 0,5 prosent til 134,01 dollar per fat. Prisene er 97 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Onsdag kommer den ukentlige amerikanske oljelagerrapporten.

Dollaren svingte hit og dit mot de vesentlige valutaene mens oljeprisen klatret.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -0,89% til 12.160,30

Nasdaq -0,69% til 2.457,73

S&P 500 -0,68% til 1.350,93

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere