*Nettavisen* Økonomi.

Stakk av etter å ha rygget i annens bil

Foto: Martin Rickett (Pa)

Stadig flere følger Jens Stoltenbergs eksempel.

14.10.12 15:29

Nærmere 60.000 biler ble påkjørt mens de sto parkert i 2011. Det som er nytt er at stadig flere stikker av uten å gjøre opp for seg.

- Det vi har sett de siste årene er at det har vært en jevn og trutt økning i antallet personer som stikker av etter å ha bulket biler, sier Arne Einar Brun, kommunikasjonsrådgiver hos Tryg Forsikring, til Nettavisen NA24.

Tryg har ikke eksakte tall, men antar at så mange som to av tre stikker av fra skadene de er skyld i.

Det at nordmenn blir stadig mer velstående fører imidlertid ikke til at ærligheten øker.

- Det ser ut som at folk blir mer og mer uærlige. Vi synes det er rart at jo bedre råd folk får, jo mindre virker det som at de tar ansvar og blir mer gjerrige. Vi har ikke noen god forklaring på hvorfor det er slik, sier Brun.

Han forteller at kostnadene knyttet til slike uhell beløper seg til en halv milliard kroner for alle forsikringsselskapene.

De som blir sittende igjen med regningen er de som blir rammet.

- Blir du påkjørt slik og du har kasko blir det et kaskotap. Det fører til at det blir en dyrere premie for dem som rammes. Avhengig av skadenes kostnad vil selvfølgelig folk selv velge om de bruker kaskoen eller om de bare betaler av egen lomme, sier Brun.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er feigt
Trygs pressetalsmann Roald Stigum Olsen betegner oppførselen på følgende måte.

- Det er rett og slett feigt å ikke ta ansvar!

Han kommer også med følgende råd dersom uhellet er ute.

- Hvis du er skyld i en skade, skal du legge igjen ditt navn og telefonnummer og din bils registreringsnummer på en papirlapp festet på motpartens bil. Lappen kan forsvinne, så noter også bilnummeret til den som du har kjørt på og meld saken straks til ditt eget forsikringsselskap. De vil tilskrive det andre forsikringsselskapet som igjen kontakter sin kunde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Feigt eller ei. Uansett betyr dette at stadig flere gjør som Jens Stoltenberg.

Statsminister i førersetet
Dagbladet skrev i 2001 at Stoltenberg rygget sin Arbeiderparti-eide Saab 9.3 inn i en parkert Volvo ved Diakonhjemmet sykehus på Vinderen i Oslo.

Etter dette viste det seg at Stoltenberg gjorde en ting - stakk av.

- Jeg har lest om sjåfører som stikker av, og at det er noen som er så frekke at de bare later som de skriver noe på lapper som de fester under vindusviskeren. Og så var jeg også litt nysgjerrig, det er jo ikke hver dag jeg ser en mann som Jens Stoltenberg i en slik situasjon, sa Roar Berg Nielsen til avisen.

- Da jeg kom fram til Volvoen, tittet jeg på lappen som var festet under vindusviskeren. Da fikk jeg sjokk. Det var bare en parkeringsbillett. Stoltenberg hadde verken skrevet navn eller telefonnummer på papirbiten. Jeg trodde ikke det var mulig, sa Roar Berg Nielsen.

Skadene på Volvoen Jens rygget inn i beløp seg til 8.000 kroner. I dag er kostnadene knyttet til bulking for å stikke av i snitt vesentlig høyere.

- Snittet for oss er 16.000 kroner, sier Brun til Nettavisen NA24.

Gode råd for å unngå parkeringsskader:
* Vær oppmerksom på omgivelsene før du parkerer: Parkerer du ved siden av en bil med mange bulker, er det sannsynlig at eieren ikke er flink til å unngå skader. Parkér et annet sted.

* Det kan være lurt å ta bilde av bilen hvis det er trangt på parkeringsplassen. Skjer det noe mens du er borte har du et utgangspunkt for veien videre.

* Står det en stor varebil i parkeringsbåsen ovenfor deg, kan det også øke risikoen for en parkeringsskade, fordi en varebil har bruk for mer plass ved utrygging.

* Sørg for å parkere med god avstand til andre biler, så du unngår skader, når bildøren åpnes.

* Orienter deg også før du setter deg inn i bilen igjen: Er det noe, du bør ta høyde for før du rygger ut?

* Hvis skaden er skjedd er det godt å kunne dokumentere skaden med foto tatt med telefonen. Det gjelder både hvis du selv er skyld i skaden eller hvis din bil er blitt påkjørt av en annen. Hvis det er vitner i saken, er det også en god idé at få navn og nummer på disse.

* Hvis du er skyld i skaden, skal du huske å legge ditt navn, nummer og eventuelt din bils registreringsnummer på en papirlapp festet til motpartens bil.

Les mer her:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag