*Nettavisen* Økonomi.

Stakk av med rentekuttene

sparegris redde sparepengene sparepenger Foto: Shutterstock.

Bankene håvet inn på Gjedrems rentekutt.

25.02.09 11:33

Bankene var langt ivrigere til å redusere innskuddsrenten enn til å redusere utlånsrenten da Norges Bank senket renten før jul, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

NA24 - din næringslivsavis

- Den gjennomsnittlige utlånsrenten i bankene ble redusert fra 7,80 prosent ved utgangen av tredje kvartal 2008 til 7,27 prosent ved utgangen av fjerde kvartal samme år. Den gjennomsnittlige innskuddsrenten ble i denne perioden redusert fra 5,60 prosent til 4,61 prosent, skriver SSB.

Rentemargin opp
Dette førte til at den gjennomsnittlige veide rentemarginen, forskjellen mellom utlånsrentene og innskuddsrentene til bankene, økte fra 2,21 prosent i tredje kvartal til 2,66 prosent ved utgangen av fjerde kvartal i fjor. Bankene har dermed benyttet renteuroen til å tjene ekstra penger på Norges Banks rentekutt. SSB skriver at det ikke har vært registrert en høyere gjennomsnittlig rentemargin for bankene siden utgangen av fjerde kvartal 2004.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ser man på utlånsmarginene til bankene, forskjellen mellom hva de låner penger for og hva de låner penger ut til, må man enda lenger tilbake i tid for å finne noe lignende.

- Utlånsmarginen, som var 3,18 prosent ved utgangen av fjerde kvartal 2008, var på sitt høyeste nivå siden andre kvartal 1993. Dette står i kontrast til tredje kvartal 2008, hvor utlånsmarginen var negativ, og på sitt laveste nivå siden tredje kvartal 1992. De store endringene gjenspeiler turbulensen i pengemarkedet, skriver SSB.

Varslet rentenedganger
Grunnen er at den høye pengemarkedsrenten mot slutten av tredje kvartal 2008 førte til at bankene varslet renteøkninger. Fallet i pengemarkedsrenten utover i fjerde kvartal 2008, blant annet som følge av pengepolitiske tiltak, førte imidlertid til at flere banker valgte å kansellere de varslede renteøkningene, for senere å varsle rentenedganger. Videre førte fallet i NIBOR-rentene til en kraftig vekst i bankenes utlånsmargin i 4. kvartal, på 3,41 prosentpoeng, og en betydelig reduksjon i bankenes innskuddsmargin, på 2,96 prosentpoeng.

Selv om den gjennomsnittlige rentemarginen økte i bankene totalt sett, hadde nesten halvparten av bankene nedgang i sin rentemargin, skriver SSB.

HTML EMBED
VINN 10.000 KRONER:TJEN PENGER PÅ DINE AKSJETIPS

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over17.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Klikk på bildet for å forstørre.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag