*Nettavisen* Økonomi.

Stanser forhåndsvarsling av fredsprisvinner

Sekretæren for Den norske Nobelkomité, Olav Njølstad. UD og SMK vil ikke lenger få forhåndsvarsel om hvem som blir tildelt Nobels fredspris. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Statsministerens kontor (SMK) og Utenriksdepartementet (UD) vil ikke lengre bli varslet om hvem som blir tildelt Nobels fredspris før den offisielle annonseringen.

29.09.15 22:40

Dette kommer fram i et brev fra sekretæren for Den norske Nobelkomité, Olav Njølstad (58), til Utenriksdepartementet, som VG har fått tilgang til.

«UD og SMK vil fra nå av motta informasjon om årets fredsprisvinner i sann tid, per epost, etter samme ordning som i senere år har vært praktisert overfor NTB», skriver Nobel-sekretæren i brevet.

Årsaken er å motvirke at «det oppstår tvil om hvorvidt valget av prisvinner skjer uten påvirkning fra eller hensyn til norsk utenrikspolitikk».

Nobelkomiteen og Nobelinstituttet har i mange år har samarbeidet med UD i forbindelse med arrangementene i tilknytning til fredsprisen, men på grunn av det økte fokuset på Nobelkomitéens uavhengighet, mener Nobelkomiteen at samarbeidets prinsipielle sider må vurderes på nytt.

Kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i UD sier forhåndsvarslingen har ført til at UD og SMK har kunnet forberede kommentarer til Nobelpristildelingen på forhånd. At dette ikke lengre vil skje vil føre til at det offisielle Norges reaksjon på Nobels fredspris vil komme noe senere.

At SMK ikke får forhåndsvarsling betyr bare at eventuelle kommentarer fra statsministeren vil måtte komme noe senere på dagen, opplyser Statsministerens kontor. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag