NA24.no

Isbjørn på Svalbard (Arkivbilde).
Isbjørn på Svalbard (Arkivbilde). Foto: Scanpix (Illustrasjonsfoto)

Stanser oljeboring i nasjonalpark

Overhuset i den amerikanske kongressen stanset onsdag omstridte planer om oljeboring i en nasjonalpark i Alaska, som mandag fikk OK i underhuset.

HOUSTON (TV 2 Nettavisen): Mandag sa Representantenes hus i den amerikanske kongressen ja til oljeboring i en nasjonalpark i Alaska.

Men onsdag kveld norsk tid ble forslaget blokkert i kongressens overhus, Senatet, etter en dramatisk avstemning.

Det var flertall på 54 mot 46 i senatet for boring i nasjonalparken Arctic National Wildlife Refuge, men flertallet var ikke stort nok.

Grunnen er at demokratiske politikere truet med å trenere avstemningen med en såkalt filibuster, som innebærer at senatorene taler så lenge at tiden løpet ut. Det trengs et flertall på 60 stemmer for å overkjøre en slik taktikk.

Nå synes saken å være død, enn så lenge.

Symbolsak
Saken er blitt symbolsk for både miljøvernere og tilhengere av økt energiforsyning til USA, og frontene er bitre.

Siden nasjonalparken ikke er kartlagt, er det usikkert hvor store olje- og gassreserver som finnes der. Enkelte anslag går på 10 milliarder fat, og de fleste regner uansett med at det er betydelig, ikke minst fordi parken ligger nær gigantfeltet Prudhoe Bay, som har vært en viktig grunn til at Alaska er blitt en oljerik delstat.

Dette feltet har produsert 13 milliarder fat siden 1997, men er nå på nedtur.

Politisk hardkjør
I tillegg til at mange er mot utbyggingen av området, reagerer mange på måten republikanerne forsøker å kjøre saken gjennom, anført av Alaska-seatoren Ted Stevens.

De hadde nemlig hengt spørsmålet om oljeboring i nasjonalparken på en bevilgning av penger til det amerikanske forsvaret, blant annet til styrkene i Irak. Denne typen pakkeløsninger er vanlig i amerikansk politikk, men mange mente sammenhengen her ble vel søkt.

Det er uansett økende press på amerikanske politikere for å åpne nye områder for oljeleting, både i Alaska og utenfor Florida. Grunnen er åpenbart de økende prisene på gass, bensin og fyringsolje.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere