NA24.no

Starter diamantbrytning

Sist oppdatert:
International Gold Exploration skal lete etter diamanter i Angola.

Det går frem av planer IGE presenterte markedet torsdag ettermiddag.

NA24 - din næringslivsavis

Det er produksjon av diamanter fra Luxinge-lisensen i Angola som nå etter planen skal starte til sommeren. Basisen er forekomster av såkalte alluviale diamanter i lisensen. I først omgang vil det være prøvebrytning, mens full produksjon skal komme ett år senere.

For å oppnå økonomi i prosjektet må IGE oppnå mellom 0,15 og 0,30 karat per kubikkmeter malm. Snittgehalten i Luxinge ligger ifølge IGE på minst 0,21 karat per kubikkmeter. Minsteverdien er 205 dollar per karat. Gehalten er basert på en førstudie gjort av gruveselskapet JCI i 2004.

Ny undersøkelser gjort av IGE i området viser ifølge selskapet økte potensielle ressurser for gruvevirksomheten, etter et betydelig funn gjort i den østlige delen av lisensen, i tillegg til et funn av kimberlitter i den nordøstre delen.

Starter mobilisering


Mobilisering av utstyr til Luxinge ble påbegynt allerede i januar. Det forventes at leveransene av mobile anrikningsverk fra sydafrikanske Metco Global vil være sluttført i juni.

Nødvendige maskiner og lastebiler til frakt av jord skal leveres fra Volvo i juni. Den svenske eksportnemnden har garantert for finansieringen av utstyret fra Volvo.

Investeringsramme
IGE forventer at investeringene vil komme opp i 10 til 12 millioner dollar for prøvtakning og innledende prøvebryting.

Selskapet mener imidlertid at produksjonen snarlig kan nå et årlig nivå på omkring 100.000 karat med en minimumsverdi på 15 millioner dollar per år.

Selskapet vil i første omgang bruke inntektene til å dekke selskapets prospekteringsinvesteringer, før partnerne i lisensen begynner å få utbetalt sine respektive andeler.

Kursrakett
Aksjekursen til International Gold Exploration steg kraftig onsdag etter at selskapet meldte om betydelige potensielle tilleggsfunn i to andre diamantlisenser som selskapet har sikret seg i det vestafrikanske landet.

Aksjen fortsetter å stige torsdag, og var ved 15.30-tiden opp ytterligere 11 prosent på Oslo Børs. Aksjen har dermed steget 22 prosent den siste uken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere