NA24.no

Startet i garasjen - nå driver han millionbutikk

NYTTIG OG NØDVENDIG: Nå viser forsvarsindustrien i Europa og USA også interesse for A-tecs lyddempere. Innehaver Anders Eckhoff Johansen demonstrerer hvordan lyddemperne sitter på våpenet.
NYTTIG OG NØDVENDIG: Nå viser forsvarsindustrien i Europa og USA også interesse for A-tecs lyddempere. Innehaver Anders Eckhoff Johansen demonstrerer hvordan lyddemperne sitter på våpenet. Foto: Jon Gran (Moss Avis)
Sist oppdatert:
For våpeninteresserte er A-tec i Son velkjent for sine velrenommerte lyddempere. Nå rigger bedriften seg for større markeder.

Knapt noen annen produsent i verden lager nemlig så lette, presise og effektive patenterte lyddempere for våpen som A-tec i Son, skriver Moss Avis.

I fjor produserte og solgte selskapet 15.000 enheter og kunne med det bokføre 10 millioner kroner på topplinjen. På bunnlinjen ble overskuddet rundt en million.

Nesten halvparten av produksjonen eksporteres til Storbritannia, Sverige, Danmark, Finland og Tyskland.

Her hjemme selges lyddempere i 120 frittstående forretninger. I tillegg står kjedene XXL og G-sport på kundelisten.

Det er to type markeder som A-tec har siktet seg inn mot. Det ene er privatmarkedet for jegere som jakter elg, rein, hjort, rådyr med rifler, og som har et behov for lyddemping. Det andre er det gründer, eneeier, daglig leder og styreleder Anders Eckhoff Johansen, kaller proffmarkedet; det vil si forsvars- og politistyrker i ulike land.

KARBON: Dette er A-tecs aller siste modell.

Det er dette markedet som nå vokser mest, og som A-tec kan få mye større innpass i. Tyskland og USA er markeder som kan få virksomheten til å ta helt av.

Fordel av EU-regel

Et EU-direktiv fra 2003 har gitt et viktig grunnlag for økt salg. Her slås det fast at maks støy et menneske skal bli utsatt for, er 137 desibel.

- Og lyddemping av våpen handler nettopp om dette; å ta vare på helsa. Det finnes nok av hørselsskadde jegere rundt om i Norge. Lyddemping beskytter også hørselen til dyr og mennesker som måtte være i nærheten av et jaktlag. Dessuten blir geværet mye bedre å skyte når man bruker lyddemper ved at rekylen blir mindre, sier Anders Eckhoff Johansen.

For 15 år siden registrerte han firmanavnet A-tec. Starten var i en garasje hjemme i Son hvor en skolelei gutt viste seg fra en helt annen side da han fikk drive med det han viste seg å ha et godt hode for, nemlig mekanisk forståelse. Som børsemakerlærling så han forbedringspotensial for mange ting. For lærlinglønna kjøpte han sin egen dreiebenk, og dermed var han i gang.

Tok sjansen

Fem år senere, i 2004, gikk det så bra at han kunne leve av virksomheten, og for tre år siden flyttet han inn i nye store næringslokaler på Sletta næringspark i Son.

HØY SUKSESS: Lav lyd har gitt Anders Eckhoff Johansen suksess.


Her har han tre ansatte og en hypermoderne maskinpark til opp mot 10 millioner kroner.

- Hadde jeg vært blåruss og satt meg ned og regnet på hva det vil si å starte egen bedrift, ville jeg nok aldri ha gjort dette. Men jeg er ikke anlagt slik. Jeg liker å ta risiko, og når jeg brenner for noe, satser jeg alt, sier Anders Eckhoff Johansen.

Ved bedriften i Son ser han også som en del av jobben å bruke lokale samarbeidspartnere for på den måten å bygge arbeidsplasser og et industrielt miljø.

A-TEC-GJENGEN: Fra venstre Tobias Gustavsson, Erik Andre Johnsen, Hallvard Winterseth og Anders Eckhoff Johansen.


Les flere saker i Moss Avis

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere