NA24.no

Startet i helvete – endte i himmelen

Sist oppdatert:
Det var litt av en dag på Wall Street torsdag.

Finansminister Timothy Geithner i USA gjorde sitt for at de amerikanske børsene løftet seg opp fra nok en dag med nedgang.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Dow Jones er torsdag opp 1,34 prosent til 8.063,07 poeng, mens teknologibaserte Nasdaq Composite er opp hele 2,06 prosent til 1.546,24. Den brede S&p 500-indeksen steg torsdag 1,64 % til 845,85.

Geithner gir håp
Børsene gjør et kraftig byks etter at investorer har fått fornyet håp om at myndighetenes redningspakke for banksektoren kan redde bankene og kredittinstitusjonene ut av krisen. Geithner jobber på nå på høygir for å få satt sammen pakken.

Bloomberg opplyser torsdag at Geithner vil avsløre detaljene i planene allerede førstkommende mandag – den 9. februar.

Det er dermed bankene som sender børsene til værs torsdag. JP Morgan gjør et byks på over to prosent, mens S&P Financial Index stiger 2,9 prosent.

Forventninger om at en redning av bankene også skal føre til høyere grad av utlån og høyere forbruk blant forbrukere og bedrifter, førte også til at flere teknologiaksjer fikk en god dag. Apple ledet an av selskapene i Nasdaq Composite, med en oppgang på tre prosent.

Solide Wal-Mart-tall
På Dow stiger Wal-Mart fire prosent, etter å ha levert solide januartall. Wal-Mart hadde en oppgang i sitt januar-salg på 2,1 prosent, dette er bedre enn ventet, mens JC Penneys falt 15,5 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Men det startet langt fra godt i USA torsdag.

S&P 500 åpnet ned 0,9 prosent, Dow Jones ned 0,7 prosent og Nasdaq falt 1,1 prosent.

Investorene fikk nemlig nye tegn om at den økonomiske nedturen kommer til å ramme flere selskaper ytterligere fremover i tillegg til nye dystre rapporter fra arbeidsmarkedet.

Cisco, verdens største produsent av nettverksutstyr rapporterte at kundene kuttet sine investeringer i januar og spår en salgsnedgang på 20 prosent i første kvartal. Dell, den nest største produsenten av PC`er faller i førhandelen etter at JPMorgan Chase & Co anbefaler salg av aksjen.

- Markedet faller på resultatrapportene. Enkelte av de er slett ikke betryggende, sier analytiker Jean-Christophe Liard i KBL Richelieu Gestion i Paris til Bloomberg News.

Slette jobbtall
Investorene fikk seg også en ny støkk med de ukentlige statistikken fra arbeidsdepartementet. Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd steg med 35.000 til 626.000 i forrige uke.Dette er det høyeste antallet siden november 1982.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News ventet økonomene at 585.000 førstegangssøkende skulle møte opp på arbeidskontorene.

Antallet søkere til arbeidsledighetstrygd som har vært søkere i mer enn én uke steg med 20.000 personer til 4.788.000.

Produktiviteten øker
Samtidig viser en annen statistikk at problemene i økonomien hindrer ikke amerikanerne å bli mer produktive. Produktiviteten utenfor jordbruket steg med 3,2 prosent i en årlig veksttakt i fjerde kvartal. Det skjer til tross for at den amerikanske økonomien er inne i den verste nedgangsperioden på mer enn 25 år.

- Det er et tegn på at næringslivet er raskt ute med å redusere bemanningen for å møte utfordringene med resesjonen, skriver Dow Jones Newswire.

Ifølge nyhetsbyrået forventet økonomene at produksjonene ville vise en veksttakt på 2 prosent.

Dagens nøkkeltall
Dow Jones: +1,34 % til 8.063,07
Nasdaq Composite: +2,06 % til 1.546,24
S&P 500:+1,64 % til 845,85

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere