*Nettavisen* Økonomi.

Startet uken med fest

Foto: Falch, Knut (Scanpix)

Oslo Børs klemte til og var best i Europa.

23.11.09 17:57

Innledningen på uken ble fantastisk for investorene. Oljeprisen gjorde et kraftig hopp, og sammen med vill jubel på de internasjonale børsene ga det en superdag på Oslo Børs.

NA24 – din næringslivsavis

Hovedindeksen steg 2,85 prosent til 360,37 poeng, og pekte seg positivt ut blant sterke børser. I forrige uke steg hovedindeksen 0,9 prosent, og så langt har november vært en knallmåned. Siden inngangen på måneden har hovedindeksen lagt på seg 8,65 prosent og siden årsskiftet har børsen steget nær 60 prosent.

Oppsving i boligmarkedet
Den amerikanske dollaren fortsetter å svekke seg og falt markant mot flere av de viktigste valutaene. Det gir normalt en tilsvarende oppgang i råvaremarkedet, og mandag var intet unntak. I tillegg kom det tall fra det amerikanske boligmarkedet som ga et sterk effekt på både aksjemarkedet og råvaremarkedet.

Nordsjøolje med levering i oktober steg til 79,32 dollar per fat, en oppgang på vel 2,70 prosent. En dollar falt samtidig med 1,6 prosent til 5,58 kroner.

Salget av brukte boliger steg med 10,6 prosent i oktober og salget gikk langt bedre enn hva økonomene hadde ventet. Gunstige ordninger for førstegangskjøpere har gitt en klar effekt i det amerikanske boligmarkedet og sammen med lavere renter har salget tatt seg kraftig opp de siste månedene. Mange økonomer har pekt på at fallet i det amerikanske boligmarkedet i USA må stabiliseres og snu før en bedring i økonomien kan påberegnes.

Les mer. Boligsalget til himmels

Det kom flere positive signaler. Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) bekrefter at veksten i medlemslandene nå er tilbake. Av de største nasjonene er det kun Storbritannia som fortsatt er i en teknisk resesjon, mens det samlet har gått langt bedre. I tredje kvartal viser bruttonasjonalproduktet for OECD-landene en oppgang på 0,8 prosent. I andre kvartal var veksten lik null.

Les mer: Veksten tilbake i OECD-landene

Dratt opp av råvarepriser
Det kraftige hoppet i oljeprisen sendte Statoil opp 2,37 prosent til 146,80 kroner. Stigende råvarepriser sørget for at Norsk Hydro steg 3,33 prosent til 42,17 kroner. Yara ble løftet 5,28 prosent til 229,50 kroner.

Meglerhuset Orion Securities venter at gjødselmarkedet nå ser generelt lysere ut på lang sikt, og derfor mener de at Yara-aksjen er fair priset på 245 kroner.

– Den globale matproduksjonen sliter med å holde tritt med et stadig voksende forbruk. Yara er et utmerket spill på stigende kornpriser med tilhørende økt behov for gjødsel. Vi begynner allerede nå å ane konturene av en ny tilstramning i gjødselmarkedet, skriver Orion i sin morgenrapport.

Solenergiselskapet REC ble sendt opp 6,75 prosent 36,20 kroner. Konkurrenten LDK Solar leverte langt bedre resultater for sitt tredje kvartal enn hva analytikerne hadde ventet og det ga en klar oppgang for hele sektoren. Nå ser de også lysere på utviklingen videre enn hva tallknuserne har lagt til grunn.

Les mer. LDK Solar leverer langt over

Holdt utenfor festen
Ikke alle fikk være med på festen. Aksjonærene i Biotec Pharmacon vil nok huske dagen med gru. Aksjekursen stupte ufattelige 83,79 prosent til 6,16 kroner etter at de kom med flere negative nyheter.

Resultatene for begge fase III-studiene med SBG for diabetessår var negative. Studiene viste ikke bedre resultater enn placebo, og selskapet vil dermed ikke fortsette med de planlagte aktivitetene for testene. Det fikk aksjemarkedet til å se rødt. Aksjekursen ble barbert med 764 millioner kroner, og markedsverdien er redusert til 146 millioner kroner.

Kursen i riggselskapet Petrojack har vært utsatt for kraftige svingninger de seneste dagene. Mandag stupte kursen 32,90 prosent til 3,10 kroner etter at de stadig kommer nærmere skifteretten. Aksjonærene vil ikke stille opp med mer penger og dermed må de be om långiverne om hjelp.

Les mer: Petrojack frir til kreditorene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.