NA24.no

Fra og med 28. mai vil SI sende ut 62.000 varsel om motregning til skattytere som har ubetalte statlige krav.
Fra og med 28. mai vil SI sende ut 62.000 varsel om motregning til skattytere som har ubetalte statlige krav. (NTB Scanpix)

Staten drar inn skattepengene til titusener av nordmenn

Sist oppdatert:
62.000 nordmenn gjør lurt i å vente med å bruke skattepengene.

Er du skyldig NRK-lisens? Eller har du ikke gjort opp årsavgiften for bilen? Da skal du være klar over at Statens innkrevingssentral (SI) har anledning til å ta dekning for kravene i skattepengene du har til gode.

Det kalles skattemotregning. Fra og med 28. mai vil SI sende ut 62.000 varsel om motregning til skattytere som har ubetalte statlige krav.

Statens innkrevingssentral kan skattemotregne i rundt 190 forskjellige typer krav, som for eksempel nevnte NRK-lisens og årsavgift, misligholdte studielån og bøter.

- Vi skjønner godt at det er ergerlig når du har tenkt å bruke skattepengene på andre ting, og disse i stedet går til å dekke ubetalte statlige krav. Fordelen er at du enten blir kvitt gjelda, eller i det minste får betalt ned på ubetalte krav du har hos oss. Med raskere nedbetaling blir du også raskere kvitt betalingsanmerkninger. Det igjen betyr at du har større muligheter til å få innvilget blant annet boliglån, billån, mobilabonnement osv, sier Christel Halsen, fungerende direktør ved SI.

SI er ikke eneste offentlige etat som gjennomfører skattemotregning. NAV Innkreving og kemnerne gjør det samme.

Alternativet til skattemotregning er mer tids- og kostnadskrevende tiltak for tvangsinnfordring. Ved skattemotregning blir ikke skyldneren påført ekstrakostnader i form av for eksempel rettsgebyr.

I fjor ble i underkant av 30.000 nordmenn skattemotregnet av SI for om lag 250 millioner kroner.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere