*Nettavisen* Økonomi.

Staten i tenkeboksen mens millionene flyr

Foto: Tom Melby (Avisa Nordland)

26.12.12 15:25

(AN.no): På to år er det brukt over 42 millioner kroner på å holde hovedrullebanen i Bodø i forskriftsmessig stand. Det svarer samferdselsminister Marit Arnstad på spørsmål fra stortingspolitiker Ivar Kristiansen (H).

Forleden avkrevde han svar fra statsråden om hun ville bidra til å utvikle en sikker og framtidsrettet rullebane i Bodø.

- Og vil hun ta initiativ til et spleiselag som kan finansiere en flytting av rullebanen, spurte Kristiansen.

Arnstad påpeker at per 1. oktober var det blitt brukt 41,8 millioner kroner på rullebanen i Bodø, i 2011 og 2012. Hun kan ikke si noe nå om hva som vil skje med rullebanen i Bodø.

Ørland
- Som kjent er Ørland valgt som base for Forsvarets nye kampfly. Dette betyr at Bodø lufthavn vil bli en sivil lufthavn når Forsvaret trekker seg ut, og at Avinor vil overta hele ansvaret for lufthavnen. Spørsmål rundt den videre utviklingen av Bodø lufthavn vil samferdselsdepartementet komme tilbake til i stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan 2014-2023 som skal legges fram våren 2013, svarer statsråden.

Arnstad sier videre at Forsvaret allikevel har startet et prosjekt med tanke på reasfaltering av nåværende rullebane.

- Forsvarsdepartementet vil ta stilling til disse prosjektene når prosjektdokumentasjonen er ferdigstilt. Denne forventes å foreligge våren 2013. Ved gjennomføring av disse prosjektene sikres det at rullebanen innehar en forsvarlig tilstand, sier Marit Arnstad.

Fornøyd
Ivar Kristiansen er fornøyd med svaret han fikk.

- Departementet er tydeligvis oppmerksomme på utfordringene med den elendige rullebanen. Det er positivt når man henviser til Nasjonal Transportplan som kommer i løpet av vinteren og skal stortingsbehandles i løpet av vårsesjonen. Da må hele Stortinget på banen med hensyn til de ambisjonene de har for Bodø i valgåret. Det synes jeg er lovende, og dette er en sak som kommer til å få oppmerksomhet, mener Kristiansen.

Kristiansen er selv ikke i tvil om at regjeringspartiene har dårlig samvittighet etter at de la ned Bodø hovedflystasjon.

- Dersom samferdselsdepartementet legger i det antall millioner som statsråden blant annet viser til i sitt svar, så skal det ikke så veldige mye til for at et spleiselag kan bli en realitet. Men man må slåss for det, og det må være politisk vilje. Jeg tror det er mulig å få til og nå er det handlingsrom politisk. Transportplanen skal behandles i opptakten til stortingsvalget, sier Kristiansen

- Dersom staten skal ta miljøoppryddingskostnadene så blir de alene på flere milliarder. Derfor må staten finne sin besøkelsestid. Ved «lille» Framneslia i Narvik kostet oppryddingen en halv milliard kroner, legger han til.

Denne saken er levert av Avisa Nordland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.