NA24.no

Staten kjøper omstridt strand

Sist oppdatert:
Blar opp fem millioner for tilgang til sandstrand tilhørende dronning Sonjas fetter.

Miljøverndepartementet kjøper eiendom av finansmann Kjell Christian Ulrichsen på Østerøya i Sandefjord kommune. Staten blar opp fem millioner for eiendommen. Poenget er å sikre Sandefjords-folket tilgang til en av kommunens strandperler.

NA24 - din næringslivsavis

Se kart lenger ned i artikkelen.

- Strandperle
- Det er en av de lengste og flotteste sandstrendene i Sandefjord. Vi sikrer et flott område og gjør det tilgjengelig for allmennheten, sier Helen Bjørnøy til pressen.

Statsminister Jens Stoltenberg og miljøvernminister Helen Bjørnøy inviterte tirsdag pressen til Huk på Bygdøy for å presentere nye friluftstiltak i Indre Oslofjord.

Ulrichsen har blitt upopulær i Sandefjord etter den lange striden om Torsholmen. Men denne avtalen mellom departementet og kommunen skal Ulrichsen ha tatt initiativ til.

- Ulrichsen har vist stor velvilje for å komme til en løsning. Han gir fem millioner kroner tilbake til Sandefjord, som de kan lage stier og gangveier for, sier Bjørnøy.

- Det er to ting som er viktige for meg. Det ene er å sikre allmennhetens tilgang til verdifulle områder. Det andre er å sørge for lettere tilgang til verdifulle områder, sier Bjørnøy.

- Sjenerøs
Kjøpet er ledd i regjeringens plan om å sikre allmennheten tilgang til rekreasjonsområder. Bjørnøy sier at regjeringen så langt har sikret seg rundt hundre områder. Det er satt av 76 millioner kroner på budsjettet til dette i år.

- Ulrichsen har vært sjenerøs, romslig og vist stor velvilje for å få avtalen ferdigstilt, sier Bjørnøy som ikke ønsker å tolke hans motiver utover det. Ulrichsen og kommunen skal drøfte den videre planleggingen, som dreier seg om utbygging av stier og gangveier.

Kommunen skal ta hensyn til at Ulrichsen er der. Han kan oppleve mindre forstyrrelse enn i dag, når det lages enklere adkomst til stranden. Det er ukjent om det blir satt opp gjerder.

Yxney på Osterøya Sandefjord kommune. De skraverte delene er kjøpt av staten for 5 millione kroner, slik at badegjester får tilgang til stranden ved den røde pilen.

Torsholmen utenfor Sandefjord ble kjent i riksmediene etter at Kjell Christian Ulrichsen nektet folk å bade der. Finansmannen har eiendommen Villa Yxney på den andre siden av sundet og Ulrichsen hevdet hans privatliv ble forstyrret av badegjestene.

Det ble rettssak om badingen på Torsholmen mellom Sandefjord kommune og Ulrichsen, som Ulrichsen anket helt til Høyesterett, der det ble slått fast at folk kunne hadde rett til å bade fra Torsholmen. Miljøvernminister Helen Bjørnøy hevder dermed at retten til å bade fra Torsholmen er slått fast en gang for alle.

Kjell Christian Ulrichsen er dronning Sonjas fetter.

Sandefjordsfolket har fortøyd båtene sine og gått i land på holmen for å bade og sole seg helt siden 1920-tallet, men etter at Ulrichsen overtok eiendommen i 1994 nektet han folk å gå i land. Striden har vart i 12 år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere