Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Staten overtar Carnegie

Foto: Bob Strong (REUTERS)
Sist oppdatert:
Det svenske kredittilsynet trekker tilbake konsesjonen til Carnegie og staten overtar eierskapet. Les også: - Rammer ikke Carnegie i Norge

- Carnegie får ikke drive virksomheten videre, men Riksgälden tar over og driver selskapet videre, sier vikarierende genraldirektør, Erik Saers i Finansinspeksjonen i Sverige.

Riksgälden er den svenske statens finansforvaltning.

NA24 - din næringslivsavis

Klokken 14.30 i dag fikk Carnegie beskjed om at konsesjonen trekkes tilbake. En halvtime senere overtok svenske Riksgälden eierskapet i investeringsbanken.

Les mer: - Rammer ikke Carnegie i Norge
Les mer: Om en time avgjøres skjebnen

Pressekonferanse
På en pressekonferanse klokken 15.00 mandag ble det offentliggjort at den svenske Finansinspektionen trekker tilbake konsesjonen til investeringsbanken Carnegie.

Dette skjer etter at det i lengre tid har tatt eksepsjonell risiko gjennom å låne ut store summer til en enkeltkunde.

Den svenske finansmannen Maths O. Sundqvist har tvunget det svenske Carnegie til en avsetning på én milliard svenske kroner. Å utsette virksomheten for stor risiko på denne måten er et lovbrudd, skriver Finansinspektionen i pressemeldingen som gikk ut etterpå. Carnegie har heller ikke informert FI om denne kredittgivningen.

Les også: Meglertopp mot ryktebørsen

Tar over
Banken har også brutt loven på fondsområdet, ettersom fondsandelseierne ikke har vært godt nok beskyttet. Med denne bakgrunnen har FI besluttet å tilbakekalle Carnegies konsesjon.

At Riksgälden tar over gjør at man kan få en langsiktig løsning for Carnegie. Tilbakekallingen kan dermed bli omgjort til en advarsel. Riksgjeldens overtagelse kan likestilles med en likvidasjon, men med mulighet til å selge virksomheter under ordnede former og med sikkerhetsstilt finansiering.

Ikke i Norge
Den norske Carnegie-sjefen Anders Onarheim avviser blankt at det finnes enorme tapsbomber som tikker hos meglerhuset på Aker Brygge i Oslo.

- Dette er eventyr, sa den norske Carnegie-sjefen Anders Onarheim til NA24 tidligere mandag.

Kilder den svenske avisen Dagens Industri har snakket med mener den norske virksomheten i meglerhuset - Carnegie Securities - er et av problemene til det svenske finanskonsernet. Det skal angivelig finnes et tap på «mellom 100 millioner og 1,5 milliarder» svenske kroner.

NA24 kommer tilbake med mer.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!