Staten satser på poker

Den svenske staten vil også tjene penger på internett-poker.

26.03.06 13:08

- Mandag lanseres vår egen pokersatning i Sverige, sier Andreas Janson, informasjonssjef i det statlige Svenska Spel, til NA24.

Stort marked
Andreas Janson sier pokermarkedet har vokst enormt i Sverige, og at Svenska Spel skal hente hjem pengene som i stor grad går ut av landet.

- Vi må tilby et alternativ til alle de utenlandske nettstedene som tjener mange millioner svenske kroner hver eneste dag på poker. Vi må kanalisere disse pengene tilbake til Sverige, sier han.

Argumentasjonen for etableringen, er at pokermarkedet vil bli underlagt statlig kontroll og lotterilovgivningen.

- Vår satsing er underlagt den strenge lotterilovgivningen her i Sverige, og det er bedre rammer enn de utenlandske, som vi ikke kan kontrollere, sier han.

Svenska Spel omsatte for drøye 20 milliarder svenske kroner i fjor, og gav 1,2 milliarder svenske kroner tilbake til sport- og kultursektoren. Resten går til den svenske stat.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pokerbørsen
På den svenske børsen er det fire selskaper som driver med spill eller forretninger tilknyttet pokersektoren.

Pokerselskapene har hatt en eventyrlig vekst. Markedslederen Unibet har femdoblet sin børsverdi siden introduksjonen i juni 2004 og blir priset til 5,3 milliarder svenske kroner. De to neste på listen er Cherryföretagen og Boss Media, som begge har en markedsverdi på 1,2 milliarder svenske kroner.

- Vi samarbeider med det børsnoterte pokerselskapet Boss Media, som har levert plattformen til pokersatsingen til Svenske Spel, sier Andreas Janson.

Boss Media leverte også løsningene til den store spillsuksessen Snab Spelet til den statlige spillkjempen.

Likt som Norge
Lovgivningen i Sverige er nesten den samme som i Norge. Selskapene har registrert sine pokeravdelinger i utlandet.

- De svenske børsnoterte selskapene har som regel deres pokeravdeling i land med mer liberal lovgining. Malta er det mest populære landet, sier Markus Ramstrøm på overvåkningsenhet på Stockholmsbørsen.

Han poengterer den raske konsolidering som skjer i dette markedet. Eksempelvis har IT-selskapet Daydream nettopp kjøpt et russisk pokernettsted som heter Dreamland Poker og det skal være i forhandlinger med yterligere oppkjøp av 24-hour Poker.

- Dette er et veldig het markedet, hvor til og med staten kommer inn på mandag, sier Ramstrøm.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.