Staten selger seg ut av SAS, opplyser Næringsdepartementet i en pressemelding tirsdag.

– Regjeringen har lenge vært tydelig på at staten ikke er langsiktig eier av SAS. Stortinget har i flere omganger gitt regjeringen fullmakt til å selge seg ut av selskapet. Den fullmakten planlegger vi nå å benytte oss av, skriver næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en epost til NTB.

Staten vil kvitte seg med hele sin eierandel på 9,88 prosent i flyselskapet.

LES OGSÅ: SAS kjørte buss for fly

«Transaksjonen bekrefter tidligere kommunikasjon fra regjeringen om at den norske stat ikke er en langsiktig eier av SAS,» står det i meldingen.

Videre står det at «den norske stats eierskap i SAS har kun vært forretningsmessig. Følgelig er det ikke forventet at selskapet vil gjøre strategiske eller operasjonelle endringer som følge av Transaksjonen.»

Sprøytet inn milliarder

Staten har også solgt aksjer i SAS tidligere og vil etter dette nedsalget ikke lenger eie aksjer i flyselskapet. Også den svenske regjeringen har tidligere solgt seg ned i flyselskapet.

I flere omganger, sist i 2010, har de skandinaviske landene måttet sprøyte inn milliarder i SAS for å holde selskapet i gang.

Ifølge departementet er minimumsordren satt til det antallet aksjer som tilsvarer en samlet kjøpesum i svenske kroner tilsvarende 100.000 euro. Salget vil bli rettet mot institusjonelle investorer.

Staten har engasjert Nordea, Pareto og UBS som tilretteleggere for salget.

Danmark er potensiell kjøper

Danmark er en potensiell kjøper, mener flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs.

Danmark har lenge vært interessert i å styrke sitt eierskap i SAS, sier Elnæs til NTB.

– Det henger sammen med at den danske staten kontrollerer mesteparten av Københavns lufthavn Kastrup. Jeg tror de er interessert i å få et grep om SAS for å sikre at flyselskapet blir en langsiktig og stor aktør på Kastrup, sier Elnæs.

Overrasket

Selv ble han litt overrasket da nyheten om salget kom tirsdag kveld.

– Jeg ble litt overrasket over timingen. Men det kan jo være at det finnes en kjøper i markedet nå. SAS har jo kommet langt i å komme på rett kurs. Dermed kan interessen blant investorene være større, sier Elnæs.

SAS-aksjen ble omsatt for 16,45 kroner da Oslo Børs stengte tirsdag. Statens eierandel, som tilsvarer 9,88 prosent av alle SAS-aksjene, er dermed verdt drøyt 620 millioner kroner. Aksjekursen har falt siden oktober i fjor, da den lå på drøyt 26 kroner.