NA24.no

Staten sponser strømregningen

(Røed/Wikipedia commons)
Sist oppdatert:
230.000 nordmenn får kuttet strømregningen med over en tredjedel.

De omlag 230.000 innbyggerne i Troms og Finnmark slipper å bekymre seg så mye over strømregningen. I de to fylkene slipper de unna både elavgift, moms og elsertifikat-avgiften som introduseres fra nyttår.

Se tabell nederst i saken for oversikt over hvor mye nordlendingene sparer

Med utgangspunkt i gjennomsnittspriser på strøm betaler en normalhusholdning cirka 16.500 kroner årlig for strømmen (forbruk på 20.000 kilowattimer (kWh). Totalregningen for husholdningen i Nord-Norge ender på 13.142 kroner - en rabatt på 3.285 kroner takket være momsfritaket.

Staten sponser over en tredjedel
I Nord-Troms og Finnmark slipper de enda billigere unna. I tillegg til momsfritaket slipper de unna elavgiften og den kommende elsertifikat-avgiften. Totalt betaler husholdninger i Nord-Troms og Finnmark 10.900 kroner for et årlig forbruk på 20.000 kWh. Det er en rabatt på 5.777 kroner sammenlignet med en Oslo-husholdning. Folk i Troms og finnmarkingene slipper altså unna med en strømregning som tilsvarer 67 prosent av det normale husholdninger betaler.

Til neste år blir differansene enda større til fordel kunder i nord. Siden Nord-Troms og Finnmark er fritatt for elavgiften slipper de også å betale den nye elsertifikat-avgiften som introduseres fra nyttår. Avgiften innføres i forbindelse med den nye elsertifikatordningen.

- De som i dag ikke betaler elavgift slipper også unna elsertifikatkostnaden. Ifølge mine beregninger vil avgiften variere fra cirka én øre per kWh i 2012 og opp til cirka 10 øre per kWh i 2020 avhengig av prisen på sertifikatene, sier markedssjef i Gudbrandsdal Energi Jan Jansrud til NA24.

Differansen øker
Det betyr at de som er bosatt i Nord-Troms og Finnmark vil motta en stadig mer subsidiert strømregning ettersom årene går.

Med dagens priser vil strømregningen for et forbruk på 20.000 kWh ende på cirka 18.427 kroner i 2020 for husholdninger i Midt- og Sør-Norge. Fritak for moms, elavgift og elsertifikatavgift for kunder i Troms og Finnmark kutter regningen med cirka 7.500 kroner til 10.900 kroner. Målt i prosent utgjør rabatten hele 40 prosent.

Den nye elsertifikatordningen er ment å bidra til økt fornybar kraftproduksjon.

- Avgiften innebærer at vi som kraftleverandør må betale en gitt prosentandel av strømmen som vi leverer til sluttbrukerne. Andelen i 2012 er satt til tre prosent. Denne vil stige til 18,3 prosent i 2020 for deretter å falle til null mot 2035, sier Jansrud.

Slik blir strømregningen i 2012 for en husstand med årsforbruk på 20.000 kWh:

*I regnestykket har vi forutsatt en gjennomsnittlig kraftpris på 31,2 øre per kWh.MinSpot.no: Velg strøm til innkjøpspris og kutt regningen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere